Gradonačelnica Siska: “Mi smo vrlo jasno odredili prioritete – prvo sigurnost”

Vijesti 05. sij 202110:44 > 10:58 0 komentara
N1

Kristina Ikić Baniček, gradonačelnica Siska, razgovarala je s našom reporterkom Katarinom Brečić o stanju u tom gradu nakon jakog potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju.

Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček kaže da je grad zasad zaprimio preko 5.400 prijava te da je odrađeno oko 1.200. Oko 160 objekata je označeno “crveno”, a preko 300 narančastom oznakom, što znači da su privremeno neupotrebljivi.

Ima važnu poruku za građane Siska jer su mnogi trenutno u panici i strahu. “Ako je vaša zgrada dobila crvenu oznaku, nitko neće rušiti vaš dom bez da prije toga s vama usuglasimo. Nemojte ulaziti u crveno označene objekte, pokušavati izvlačiti stvari. Nazovite 113, da vatrogasci dođu i preuzmu vam stvari koje su vam nasušno potrebne”, apelira te dodaje:

“Svakom objektu ćemo pristupati individualno, neki će zahtijevati uklanjanje, neki sanaciju.”

Vezane vijesti

U dvoranama su sinoć bile smještene 273 osobe kazala je i dodala: “Nastojat ćemo u sljedećih tjedan dana dvorane što prije isprazniti.  Mislim da je ključno da što prije dobijemo 16 stanova od Republike Hrvatske, što je obećala.  Grad ima određeni fond stanova, razmještat ćemo ljude i tamo. Imamo osam kontejnera koji su došli preko Stožera,a jučer nam je Ministarstvo turizma isporučilo pet kampica, idemo po listi i gledamo one kojima su objekti crveno označeni, prioritet imaju obitelji s djecom”, kazala je.

Ističe kako su dosad zaprimili preko 200 zahtjeva za takvim tipom smještaja te kako je moguće da se ljudi smjeste u stambene objekte, studentske domove, hotel Panonija za kojega se nada da će brzo biti u funkciji. Međutim, smatra da se kampice i kontejneri trebaju preusmjeriti u ruralna područja.

Zadovoljna je i načinom na koji se grad Sisak uhvatio u koštac s ovim problemom, vatrogasci i DVD-ovi su odradili super posao, kaže. Grad je smjesta odredio prioritete, prvi je bio sigurnost ljudi.

“Mi smo jasno vrlo odredili prioritete – prvo ljudi, sigurnost. Onda drugi dan smo razmišljali o dimnjacima, najlonu na krovovima, itd. Ljudski život najdragocjeniji, da nitko ne bude gladan, prepušten sam sebi”, kaže Ikić Baniček.

Smatra i da se mjerodavni trebaju pozabaviti možebitnom malverzacijom s obnovom kuća. “Mjerodavni bi se time trebali pozabaviti ovih dana – ne da tjeramo kosture iz ormara, nego zato što bi nam se sve isto moglo ponoviti ovdje ako ne izvučemo pouke iz ove priče”, smatra gradonačelnica Siska.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!