Gradska groblja za N1: Na Mirogoju se spaljuju posmrtni ostaci i patološki otpad

Vijesti 24. svi 202115:51 > 18:17
Luka Stanzl/PIXSELL

Nakon što je u nedjeljnoj debati u Točki na tjedan na N1 televiziji Miroslav Škoro, kandidat za gradonačelnika Zagreba, kazao da u Zagrebu postoji spalionica u kojoj se spaljuje biootpad, uputili smo upit Gradskim grobljima postoji li na Mirogoju spalionica u kojoj se spaljuje "medicinski i sanitetski materijal". S Mirogoja su potvrdili da se ondje spaljuju samo posmrtni ostaci pokojnika.

“U kremacijskoj peći na Krematoriju spaljuju se samo posmrtni ostaci pokojnika”, ističe se u odgovoru na upit N1 iz Gradskih groblja. Potom pojašnjavaju:

“Ministarstvo zaštite okoliša i prirode na temelju članka 53. stavka 5. Zakona o održivom gospodarenju otpadom (»Narodne novine«, broj 94/13, 73/17, 14/19 i 98/19) donijelo je Pravilnik o gospodarenju medicinskim otpadom (»Narodne novine«, broj 50/15 i 56/19), a u Članku 2 navedeno je sljedeće:

VEZANE VIJESTI

Patološki otpad su dijelovi ljudskog tijela, amputati, tkiva i organi odstranjeni tijekom kirurških zahvata, tkiva uzeta u dijagnostičke svrhe, placente i fetusi te drugi anatomski otpad definiran od strane stručnog osoblja u zdravstvu kao patološki otpad, te koji zbog etičkih razloga zahtjeva posebne uvjete gospodarenja kad potječe iz humane medicine.

U Čl. 20 (stavci 3 i 4) je navedeno sljedeće: Zabranjeno je skladištenje patološkog otpada izvan zdravstvene ustanove, groblja ili krematorija, te zbrinjavanje patološkog otpada mora se provoditi pod posebnim uvjetima spaljivanjem u krematorijima ili zakapanjem u groblja.

Slijedom navedenog, od ovlaštenih prijevoznika preuzimamo samo patološki otpad radi kremiranja. U praksi radi se o dijelovima ljudskog tijela, tkivima ili organima odstranjenim tijekom kirurških zahvata koje nastaju u bolnicama tijekom pružanja zdravstvene zaštite.

Podružnica Gradska groblja ne preuzima i ne spaljuje medicinski i sanitetski materijal”, ističe se u odgovoru Gradskih groblja.

Škoro: Spalionica biootpada na Mirogoju

Podsjetimo, Škoro je u jučerašnjoj debati na N1 rekao: “Postoji spalionica u kojoj se spaljuje biootpad. Raspitajte se, vi ste zeleni ne ja. Spaljuje se. Na Mirogoju. Ja sam također rukovodio veći dio ljudi.”

VEZANE VIJESTI

U našem programu danas je gostovao i pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba Pavle Kalinić koji je za Škorinu izjavu rekao:

“Pa na krematoriju mora postojati spalionica, za drugo ne znam. Krematorij sigurno ima jer sam bio tamo i vidio sam”, rekao je i dodao: “Nekoliko puta je pokušano rješavanje pitanje spalionice, ali uvijek je bio veliki otpor.”

I Tomislav Tomašević se danas na to osvrnuo. “Škoro je rekao da će postepeno zatvoriti spalionicu komunalnog otpada, koju je Bandić najavljivao 15 godina. Bila je spalionica na Jakuševcu, koja je izgorjela u onom strašnom požaru. U tom smislu, spalionice u Zagrebu nema, ja ne znam o kakvim spalionicama on priča”, rekao je Tomašević na konferenciji za medije.

I bivša saborska zastupnica i ministrica Mirela Holy u Novom danu je prokomentirala izjavu Škore da će zatvoriti spalionicu otpada u Zagrebu: “Spalionica otpada je zatvorena 2002. godine. Kada govorimo o Zagrebu, imamo nekoliko postrojenja za termičku obradu medicinskog otpada, a imamo i nekoliko tvrtki koje se time bave.”

Osvrnula se i na jučerašnju izjavu Škore da Zagreb ima spalionicu na Mirogoju: “Ako mislite da je krematorij spalionica otpada, onda postoji.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar