Grbin: O lopovluku može govoriti svatko. Što ćemo napraviti kad maknemo lopove?

Vijesti 27. stu 202213:15 0 komentara
N1

Sudjelujući u nedjelju u Zadru na Izvještajno- tematskoj konvenciji SDP-a Zadarske županije, predsjednik SDP-a Peđa Grbin kazao je „kako je Hrvatska zemlja okovana korupcijom“.

Kada pogledamo crnu kroniku te otvorimo dnevnik ili bilo što drugo, u Hrvatskoj se uglavnom priča o korupciji. Tu i tamo, kada je Svjetsko prvenstvo, na naslovnice dođe i nogomet, pa onda imamo i ratnu krizu u Ukrajini, ali kada sve to pogledamo nitko se ozbiljnije nije u stanju posvetiti onome što je ljudima bitno za život, kazao je.

vezana vijest

Grbin je istaknuo i kako je jedna od politika koju je SDP komunicirao posljednjih nekoliko tjedana i na kojoj je ozbiljno radio jest – politika rada.

“Kako osigurati ljudima da mogu dostojanstveno živjeti od svoga rada, da imaju adekvatne plaće od kojih se može normalno živjeti? Sljedeće je kako osigurati ljudima krov nad glavom”, rekao je Grbin.

Država se mora uključiti u politiku gradnje stanova

To se, naglasio je, može provesti ozbiljnom stambenom politikom koju bi provodila država – od reguliranja cijena najma i boljeg zakonodavnog uređenja iznajmljivanja stanova do toga da se država napokon aktivno uključi u politiku gradnje stanova.

U Hrvatskoj se, nažalost, mjere poduzimaju stihijski, pa kad ih se poduzme od njih nastane više štete nego koristi, kao što je slučaj sa subvencioniranim kreditima. Oni su se dali, a koji je bio njihov rezultat – cijene stanova otišle su gore. I onda je subvenciju zapravo porast cijena u potpunosti i pojeo, tako da su oni koji primaju subvencije na nuli, a oni koji se nisu kvalificirali za subvencije su u još gorem položaju, kaže Grbin.

Napomenuo je i da će se svi za 10 godina opet čuditi kako nas je sve manje ako se ne posvetimo sustavnoj stambenoj politici i stvaranju preduvjeta dostojnog života od svoga rada.

Grbin je rekao da se o lopovluku ne bi moralo govoriti da se ne krade.

“O lopovluku može govoriti svatko, netko će samo govoriti, a netko će, poput našeg Jure Zubčića, nešto i napraviti. Za bolju Hrvatsku nam treba i više od toga. Treba govoriti što ćemo napraviti kada maknemo lopove. Nije svejedno tko će dobiti povjerenje građana da Hrvatsku mijenja na bolje”, poručio je.

Naveo je primjere za oporezivanje, poput onih koji su maske kupili po jednu kunu, a prodali po 100, a osvrnuo se i na prodaju nafte.

“Oporezovati one koji naftu kupuju jeftino od Rusa, kao što to radi MOL, obrađuju u Mađarskoj jer su ugasili naše rafinerije i onda prodaju kod nas po višim cijenama. I onda vas vaši jataci iz HDZ-a za to neće oporezovati, pa će se Orbanu puniti džep da može nositi onako divne šalove kakve je nosio”, rekao je predsjednik SDP-a.

Važno je unaprijediti Zakon o radu i ugraditi adekvatne dodatke za prekovremeni, noćni i rad nedjeljom

Mišljenja je da se mora govoriti o tome kako porezno rasteretiti rad te kako unaprijediti Zakon o radu da se osiguraju neke stvari koje ljudi u javnom sektoru imaju, a koje oni u privatnom mogu samo sanjati.

“Adekvatan dodatak za prekovremeni rad, noćni rad, rad nedjeljom. To mora biti u Zakonu o radu”, rekao je Grbin.

Na konvenciji će se predstaviti SDP-ova stambena politika pod naslovom “Moram van, ako nemam stan!”, a predsjednik SDP-a Zadarske županije Jure Zubčić ustvrdio je da „cijene stanova lete u nebo, dok plaće ostaju na istoj razini“.

“Prosječne mlade obitelji, ako imaju dvije prosječne plaće i ako moraju kupiti stan bilo gdje na području Dalmacije, postaju praktički robovi i zarobljenici u tom stanu”, rekao je i naveo kako SDP nudi rješenja za mlade obitelji koje gradovi i općine mogu donijeti na lokalnoj razini kako bi se riješio stambeni stres, koji radnici danas imaju, jer troše više od 30 posto svoje plaće na stanovanje, rekao je.

SDP, naglasio je, nudi politike kako bi se poboljšao položaj radnika, a prvo što se sljedeće mora riješiti jest pitanje stanovanja.

Na konvenciji sudjeluju i zastupnici u parlamentu Republike Slovenije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!