Grbin: U vladajućoj koaliciji pale su maske, a počela sezona lova na žetončiće

Vijesti 04. lip 202117:03 > 18:01 0 komentara

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin bio je gost Newsrooma. Govorio je o koaliciji SDP-a s platformom Možemo, kao i drugim aktualnim temama.

Upitan kada će krenuti pregovori, odgovara:

“Kolega Tomašević danas ima obveze vezane uz primopredaju. Kad prvi nalet primopredaje prođe, očekujem da počnu pregovori. 17.6. će gradska skupština biti konstituirana. Konstituiranje gradske skupštine započinje izborom predsjednika, što će se sigurno dogoditi. Treba poredati prioritete, a prioritet sigurno nije osoba koja će predsjedati Gradskom skupštinom.”

VEZANE VIJESTI

“Svakako je jedan od najvećih prioriteta stabiliziranje gradskih financija. Nakon toga, potrebno je napraviti racionalizaciju gradske uprave. Mjesto osobe koja će se sjediti u gradskoj skupštini dolazi zadnje”, dodaje.

Komentirao je i kakva će biti oblik suradnje između SDP-a i Možemo!.

“Što se tiče izvršne vlasti, izvršna vlast u Gradu Zagrebu je izabrana i konstituirana današnjom primopredajom. Nema više političkog kadroviranja, javni natječaj i onaj koji je najbolji će dobiti taj posao. Ono oko čega razgovaramo, u prvi plan dolaze programi i ono što ćemo raditi u Zagrebu u sljedeće četiri godine”, kazao je Grbin.

Izbor gradskih pročelnika

Na konstataciju voditeljice da je Zakon o izboru pročelnika loš, Grbin je rekao da se ne radi samo o lošem zakonu.

“U provođenju zakona jako puno mogu reći oni koji će ga provoditi. Isto tako, kao što i najbolji zakoni ako oni koji bi ih trebali provoditi stave svoju šapu i postanu loši, tako i oni loši mogu postati dobri”, ističe.

“Pitanja doista može napisati službenik, ali ih ne mora dati pročelniku. Ja ovdje dajem punu potporu onome što se zalažemo zajedno. Zagreb doista ima tešku financijsku situacija, ali ta teška financijska situacija se može korigirati. Činjenica je da 20 godina u Gradu Zagrebu nije širena tramvajska mreža”, dodao je Grbin.

Zagreb, smatra Grbin, ima problem, ali su ti problemi rješivi.

“Uvjeren sam da će suradnja SDP-a i Možemo dovesti do rješavanja brojnih problema. Transparentnost, stvaranje efikasne gradske uprave, efikasnog javnog prijevoza…”, rekao je.

Unutarstranački izbori i zagrebačka organizacija SDP-a

Govoreći o unutarstranačkim izborima, Grbin je istaknuo kako je Status SDP-a jasan i da nakon lokalnih izbora slijede lokalni unutarstranački izbori.

“Što se tiče unutarstranačkih odnosa, krenuli smo u raščišćavanje ne samo u Zagrebu, nego i u ostalim sredinama. Što se tiče Grada Zagreba, zahvalili smo se onim ljudima koji su godinama služili kao rezervno utočište Milanu Bandiću i njegovoj kliki. Što se tiče zastupnika u Gradskoj skupštini, možda kolegica Vasić i kolega Petek jesu nestranačke osobe, ali u njima smo prepoznali kvalitetu”, kazao je.

O budućem vodstvu gradske organizacije SDP-a u Zagrebu, rekao je da vidi osobe na tim pozicijama, ali da o tome nema namjeru govoriti budući da nije ni član SDP-a u Gradu Zagreba, a ne bi bilo ni prikladno s obzirom na funkciju predsjednika stranke.

Odnosi unutar vladajuće koalicije i proslava obljetnice VRO Oluja

Upitan o situaciji u vladajućoj koaliciji, Grbin je rekao da misli da je ‘počela sezona trgovine i lova, ali ne lova na kvalitetne projekte već pozicije’.

VEZANA VIJEST

“Pred nama su novi žetončići. Kako će to završiti, nemam namjeru spekulirati. Prilikom glasanja smo vidjeli da ova koalicija koja upravlja Republikom Hrvatskom isključivo trgovačka. Maske su pale, a sezona lova na žetončiće počinje. Ono što smo gledali zadnjih nekoliko godina, pokazuje nam da će očito krenuti sa skupljanjem s raznih strana”, rekao je Grbin.

Predsjednik Milanović prije nekoliko dana iznio je inicijativu da bi se središnja proslava Oluje mogla organizirati i u Glini, a ne isključivo u Kininu.

“Nisam nikad bio čovjek od proslava, ne slavim ni svoj rođendan. Pa mi ni obilježavanja pojedinih nacionalnih praznika nije pri samom vrhu liste prioriteta. Domovinski rat pa tako ni Oluja nije provedena samo na jednom dijelu Republike Hrvatske. Mislim da itekako ima razloga da se Oluja slavi i na području Gline, a ne samo na području Knina”, kazao je zaključno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.