Grlić Radman: Članstvo u OECD-u bit će dokaz duboke transformacije Hrvatske

Vijesti 18. pro 202311:41 0 komentara
Davor Puklavec / PIXSELL

Hrvatska će članstvom u OECD-u dovršiti međunarodno pozicioniranje i dokazati da je prošla kroz duboku društveno-političku transformaciju, rekao je u ponedjeljak šef diplomacije Gordan Grlić Radman na panelu Europskog parlamenta o desetljeću hrvatskog članstva u Europskoj uniji.

Grlić Radman je na skupu ‘Desetljeće zasluženih prilika i izazovi koji dolaze’ govorio kako je Hrvatska itekako zaslužila i ispunila niz prilika koje nudi Europska unija te da se može pohvaliti rezultatima.

Hrvatski BDP je zahvaljujući europskim fondovima danas veći za pet posto te je dosegao 73 posto prosjeka EU-a, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova.

Sada joj preostaje samo članstvo u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) koja okuplja 38 najrazvijenijih država svijeta.

“Time će Hrvatska dovršiti pozicioniranje na međunarodnoj sceni i dokazati kako je prošla kroz duboku društveno-političku i gospodarsku transformaciju.”

Pregovori o hrvatskom članstvu su u tijeku, Grlić Radman je ranije rekao da ona u njima stoji jako dobro, a u ponedjeljak ponovio prognozu da će članica postati 2026. godine.

Ministar je rekao kako je Hrvatska u EU unijela svoja znanja, ljudske potencijale i svoj specifičan srednjoeuropski i mediteranski identitet, kao i snažne veze s jugoistočnom Europom.

Hrvatska je prepoznata kao najveći zagovornik europskog puta te regije, a zbog LNG terminala prepoznata i kao regionalno energetsko čvorište, nastavio je ministar, pa naglasio kako hrvatsko gospodarstvo raste 11 kvartala zaredom i da je u trećem ove godine imala najveći rast među državama članicama.

“Ključno je iznova podsjećati na važnost i vrijednost članstva u Europskoj uniji, koja je zajednica i projekt mira, vladavine prava i demokratskih vrijednosti”, rekao je šef diplomacije.

“Prednosti članstva treba još češće i kvalitetnije komunicirati, a o zajedničkim izazovima iskreno razgovarati te tražiti rješenja”, zaključio je Grlić Radman u uvodu konferenciji na kojoj će se održati dva panela, o članstvu u šengenskom prostoru i eurozoni.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!