Grlić Radman: Hrvatska je najsnažniji zagovornik empatije prema Ukrajini

Svijet 23. velj 202307:44 2 komentara
N1

Godinu dana od početka ruske agresije na Ukrajinu u New Yorku se održava izvanredna sjednica Opće skupštine UN-a. Zemlje članice raspravljaju o rezoluciji koja traži da Rusija odmah, u skladu s Poveljom UN-a, "potpuno i bezuvjetno" povuče svoje snage s ukrajinskog teritorija te uspostavljanje "sveobuhvatnog, pravednog i potpunog mira".

“Hrvatsko razumijevanje proizlazi iz činjenice da je Hrvatska prije trideset godina upravo preživjela takvu agresiju, bila je žrtva agresije. Imamo 1816 nestalih osoba, počinjeni su teški zločini, gruba kršenja ljudskog prava. Prema tome, Hrvatska je tu najsnažniji zagovornik empatije prema Ukrajini i ukrajinskom narodu i zemlja koja snažno osuđuje rusku agresiju”, poručio je Grlić Radman.

“Svi su zapravo zabrinuti za temelje svjetskog poretka koji su isto tako narušeni, svi su zabrinuti za budućnost, pitanje opskrbe hranom. Znači, sigurnost u hrani, sigurnost u energiji. Zapravo ova agresija ima sve one oblike negativnih implikacija na svjetski poredak. Prema tome tu izražavamo i veliku zabrinutost.

A naravno vidite najavljivanje ratnih tribunala za ratne zločine počinjene na tlu Ukrajine i sigurno da će se razgovarati o svim oblicima zaustavljanja rata i one osnovne poruke koje idu upravo u tom smjeru da je ova situacija nedopustiva, jer ne želimo kao prvo da se taj rat nastavi, a ne želimo ni eskalaciju, odnosno stvaranje nekakvih novih mogućih potencijalnih frontova”, dodao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare