Grlić Radman: “Hrvatska može najbolje razumjeti države zapadnog Balkana”

Vijesti 15. lip 202317:52 0 komentara
N1/ Ilustracija

Hrvatska zbog svog iskustva i zajedničke povijesti najbolje razumije zemlje zapadnog Balkana na putu prema Europskoj uniji, rekao je u četvrtak ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman na Prespa forumu.

Hrvatska „s obzirom na zajedničku povijest, iskustvo i znanje sigurno može najbolje razumjeti države zapadnog Balkana“ kad su u pitanju proširenje, pregovori i nužne reforme, rekao je Grlić Radman u Strugi u Sjevernoj Makedoniji.

Ministar je rekao da svojim dolaskom na taj forum na obali Ohrida, treći po redu, daje podršku procesu proširenja Unije koji ima novi zamah i shvaćanje unutar EU-a o golemoj važnosti zapadnog Balkana za taj savez.

Naglasio je kako je vrijeme za „jasnu opredijeljenost“ prema proširenju te veću političku i ekonomsku prisutnost Unije na području zemalja zapadnog Balkana.

Sjevernomakedonski ministar Bujar Osmani je rekao da proširenje nije samo proces integracije, nego ima i vanjskopolitičke i sigurnosne posljedice, što se jasno pokazalo ruskom agresijom na Ukrajinu.

Osmani je upozorio kako proces proširenja mora ući u novu brzinu jer dolazi do zasićenja. Naglasio je kako je u Sjevernoj Makedoniji, zemlji koja je „paradigma ustupaka“ Bruxellesu, podrška članstvu pala na povijesno niske razine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!