Grlić Radman o Milanovićevim izjavama: Zovu nas i pitaju je li to stajalište RH

Vijesti 24. lis 202220:34 3 komentara
N1/ Ilustracija

Ministar vanjskih i Europskih poslova, Gordan Grlić Radman, za N1 je komentirao summit Krimske platforme u Zagrebu.

Ministar je rekao da je danas bio vrlo intenzivan dan te da je predsjednik Vlade Andrej Plenković održao puno susreta, od kojih je izdvojio sastanak s predsjednicom Zastupničkog doma američkog Kongresa, Nancy Pelosi.

VEZANE VIJESTI

“Upravo činjenica da je ovo najveći skup do sada od samostalne Hrvatske, da je ovdje pedesetak delegacija iz više od 30 zemalja svijeta, da su ovdje predsjednici parlamenata, međunarodne institucije, govori o tome koliko je važan ovaj događaj i koliko ovdje želimo istaknuti podršku Ukrajini u njenoj borbi za slobodu, osuditi rusku agresiju, pokazati međunarodno jedinstvo kad je u pitanju stajalište da je Krim dio Ukrajine, osuditi zločine koji su počinjeni”, rekao je ministar.

Upitan mogu li samo riječi pomoći Ukrajini, Grlić Radman je rekao da je Hrvatska dosad izdvojila 43 milijuna eura za pomoć Ukrajini.

“Prisustvo ovih dužnosnika, koji imaju iznimno veliku političku odgovornost, pokazuju koliko želimo biti konzistentni od samog početka, vjerodostojni i ulagati političke napore i instrumente kako bismo ocrtali parametre međunarodne politike prema okončanju situacije na Krimu”, rekao je.

“Nikad se nećemo zapravo umoriti od pomaganja Ukrajini jer ovdje je u pitanju i opstanak međunarodne zajednice i svjetskog poretka, koji može biti održan ako se podrži vladavina prava. Ovo nije borba samo za Ukrajinu, nego za ukupne vrijednosti”, rekao je Grlić Radman.

I građanima, rekao je, treba osvijestiti koliko je važna borba za Ukrajinu.

“Nisu svjesni koliko se i Vlada bori i premijer Plenković za socijalnu stabilnost, zaustavljanje rasta cijena energetnata. Hrvatska nije kriva za ovu situaciju koja se događa, svi snosimo dio toga i moramo pokazati solidarnost”, rekao je Grlić Radman.

Ministar vanjskih i europskih poslova rekao je i da izjave predsjednika Republike, Zorana Milanovića, jako štete.

“Uvijek nas zovu i pitaju je li to stajalište Hrvatske, a morate trošiti puno vremena kako biste objasnili kakva je dioba vlasti u Hrvatskoj i što radi Vlada kao izvršna i koje su izjave predsjednika koje ne bi trebale obvezivati, ali svejedno je da je to izjava predsjednika jedne države”, rekao je Grlić Radman.

“On u ovoj priči nije uopće bitan”, dodao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare