Grlić Radman posadio maslinu

Vijesti 19. svi 202321:44 0 komentara
Dino Stanin/PIXSEL

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i ukrajinski veleposlanik Vasilij Kirilič u petak su posadili maslinu u Vrtovima lunjskih maslina na otoku Pagu, naglasivši kako je ona poruka mira i solidarnosti hrvatskog s ukrajinskim narodom.

„Zajedno smo poslali poruku koliko je važan mir i pokazali solidarnost i našu čvrstu opredijeljenost za nastavak pomoći Ukrajini, kao što je vlada konzistentno činila sve ovo vrijeme”, rekao je hrvatski šef diplomacije nakon sadnje masline u Perivoju mira.

Grlić Radman je naglasio kako Hrvatska zbog svog iskustva zna kroz što Ukrajina prolazi, te da zbog toga sade maslinu kao „univerzalni simbol mira, ljubavi, solidarnosti, svih onih pozitivnih, afirmativnih vrijednosti”.

Kirilič je rekao da su „svaka gesta i svaka riječ od velikog značaja kad braniš svoju zemlju”. Zahvalio je hrvatskom ministru na inicijativi za sadnju masline koje je „poruka mira za Ukrajinu”, ali i poruka neprijatelju da se „povuče s teritorija Ukrajine” i da ju „ostavi na miru”.

Ukrajinski veleposlanik kazao je kako ruska agresija više nije ni samo rat, nego i „genocid” jer se napadaju civili i civilna infrastruktura. Zahvalio je Hrvatskoj na podršci, ali i novinarima jer „objektivno prate što se događa u Ukrajini”.

Grlić Radman i Kirilič maslinu su posadili uoči okruglog stola posvećenom Ćiri Blaževiću. Događaj je organiziran za šefove diplomatskih misija i međunarodnih organizacija akreditiranih u Hrvatskoj, na temu sportske diplomacije.

Grlić Radman kazao je kako je sport hrvatski brend, ne samo kroz nogomet nego i druge sportske discipline.

„Ono što je bitno u športu je jačanje socijalne integracije, timskog djelovanja, tolerancije, mira. Isto tako šport pokazuje koliko je važno osloniti se jedni na druge”, rekao je ministar, pa dodao da se kroz njega može zajednički djelovati protiv „svih oblika mržnje, netolerancije, ksenofobije i svih drugih negativnih vrijednosti koje razaraju svako društvo”.

A Hrvatska se može ponositi svojim društvom „koje je tolerantno i uključivo”, zaključio je ministar.

Na okruglom stolu sudjeluje i predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, počasni predsjednik HNS-a Branko Mikša, producent dokumentarnog filma „Vatreni“ Miroslav Blažević, tehnički direktor HNS-a Stipe Pletikosa te bivši igrač hrvatske nogometne reprezentacije Ognjen Vukojević, stoji u priopćenju ministarstva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!