Grlić Radman predsjedao ministarskim sastankom Komisije UN-a za izgradnju mira

Vijesti 23. ruj 202307:22
MVEP

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman predsjedao je u petak ministarskim sastankom Komisije Ujedinjenih naroda za izgradnju mira u UN-u u New Yorku, a istaknuo je kako bi sve države trebale pripremiti nacionalne strategije za prevenciju sukoba, priopćio je MVEP.

“Ministar Grlić Radman je u svom izlaganju na sjednici kazao kako bi sprječavanje sukoba trebala postati univerzalna aktivnost te da bi sve države trebale pripremiti svoje nacionalne strategije za prevenciju sukoba”, stoji u priopćenju hrvatskog ministarstva vanjskih poslova.

Također je kazao kako treba dodatno poticati bavljenje međusektorskim temama poput klimatskih promjena, žena, mladih te umjetne inteligencije, a smatra i da treba razmotriti dodatne uloge Komisije poput nadgledanja mirovnih operacija, dobivanja ovlasti donošenja odluka te financiranja aktivnosti izgradnje mira.

Riječ je o prvom sastanku Komisije na ministarskoj razini nakon deset godina na kojemu je sudjelovalo više od trideset ministara, kao i visoki dužnosnici UN-a, Svjetske banke i civilnog društva.

Grlić Radman se na marginama zasjedanja sastao među ostalima s ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem, Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem i Slovenije Tanjom Fajon “kako bi razgovarali o ubrzavanju implementacije Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše države”, stoji u priopćenju.

“Ministri su izrazili žaljenje što se Srbija odlučila ne odazvati sastanku, te su se složili kako će države prisutne na sastanku zajedno usko surađivati kada je riječ o pitanjima sukcesije te se redovito sastajati”, navodi MVEP.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.