Grlić Radman: Schmidt nagradio bošnjačke stranke za huškačku retoriku i mržnju

Vijesti 28. srp 202217:44 > 18:05 2 komentara
N1

Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman ocijenio je u četvrtak da je visoki predstavnik Christian Schmidt nagradio bošnjačke stranke za huškačku retoriku, nesnošljivost i mržnju prema Hrvatima u BiH jer je odustao od nametanja izmjena političkog dijela Izbornog zakona.

“Republika Hrvatska razočarana je donošenjem samo parcijalnog dijela izmjena Izbornog zakona u BiH od strane visokog predstavnika Christiana Schmidta. Također, Vlada RH žali što se odustajanjem od balansiranog rješenja nagradila huškačka retorika, nesnošljivost i mržnja prema Hrvatima i samom visokom predstavniku od strane Bakira Izetbegovića, Željka Komšića i drugih bošnjačkih predstavnika i medija”, rekao je za portal Dnevnik iz Mostara ministar Grlić Radman.

VEZANE VIJESTI

Dodao je kako se pritisci na Hrvate i međunarodnu zajednicu događaju s ciljem daljnjeg izbornog inženjeringa kojim se nastavlja diskriminacija Hrvata u BiH i time ruši Washingtonski i Daytonsko-pariški mirovni sporazum, a Federacija BiH pokušava pretvoriti u bošnjački entitet.

Njemački političar na čelu međunarodne uprave u BiH jučer je nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona koje se tiču veće transparentnosti izbornog procesa, no ne i dio koji se tiče načina popune Doma naroda Federacije BiH po presudi Ljubić kojom bi se spriječilo preglasavanje Hrvata prigodom izbora izaslanika u gornji, nacionalno koncipirani dom te izbacivanje ovoga naroda iz izvršne vlasti.

Neposredno prije objave odluke ovoga tjedna održani su prosvjedi na kojima su se probošnjačke stranke i aktivisti usprotivili upravo takvim rješenjima u Izbornome zakonu.

Član hrvatske Vlade Grlić Radman je upozorio kako je iznimno kratkovidno dovoditi u pitanje Daytonsko-pariški mirovni sporazum i Ustav BiH, te time riskirati sudbinu zemlje u trenutku kada se događa ruska agresija na Ukrajinu.

Izrazio je očekivanje da će visoki predstavnik ipak napraviti izmjene kojim bi se očuvala pozicija Hrvata kao konstitutivnog naroda.

“Visoki predstavnik Schmidt i naši partneri i saveznici SAD i Europska unija imaju potporu Republike Hrvatske za nastavak izmjena Izbornog zakona. Pri tome je važno ne podleći na neprimjerene i štetne pritiske iz političkog Sarajeva. Inače, dolazimo do situacije da jezik sile pobjeđuje jezik razuma, suradnje i kompromisa, te euroatlantske budućnosti Bosne i Hercegovine”, rekao je hrvatski ministar vanjskih poslova.

On je bošnjačke političke stranke optužio za nastavak identičnih opstrukcija s nepostizanjem dogovora o izbornoj reformi zbog čega nisu uspjeli razgovori ranije ove godine održani u Neumu, Sarajevu i Bruxellesu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare