Grlić Radman: Srbija se mora pridružiti sankcijama Rusiji

Vijesti 30. stu 202214:32 0 komentara
N1 - Ilustracija

Hrvatska kontinuirano radi da zapadni Balkan ostane u fokusu NATO-a, rekao je u srijedu ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman nakon što je savez na skupu ministara u Bukureštu usvojio izvješće o tom dijelu Europe.

Grlić Radman kazao je kako je Hrvatska kao zemlja koja je u neposrednom susjedstvu zapadnog Balkana “najpozvanija objektivno svjedočiti i osvješćivati zapravo situaciju” kako bi pridonosila usvajanju ključnih dokumenata i politika saveza.

“Mi kontinuirano radimo da zapadni Balkan ostane u fokusu saveza”, naglasio je ministar.

Ministar je u Bukureštu, gdje sudjeluje na sastanku šefova diplomacija NATO-a, rekao da je taj savez u “strateškom konceptu uvažio određena stajališta” Hrvatske te da se u njemu govori o važnosti zapadnog Balkana. U Bukureštu su i ministri vanjskih poslova BiH, Gruzije i Moldavije.

Izvješće se fokusira pojedinačno na svaku zemlju zapadnog Balkana te se ukazuje na to koje su od njih “možda najporoznije ruskom utjecaju” te koje “najmanje slijede” europsku sigurnosnu i vanjsku politiku, otkrio je ministar.

Grlić Radman pritom je ponovio kako se Srbija mora pridružiti sankcijama Rusiji te da mora biti izričitija, dosljednija i vjerodostojnija ako želi ostvariti europsku perspektivu.

Ministar je najviše govorio u situaciji u BiH, pozdravivši održane izbore 2. listopada i izmjene koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt kako bi “politički stabiliziralo” tu zemlju.

Schmidt je tim odlukama “relaksirao političko ozračje u BiH”, što će pridonijeti tome da ona što prije dobije kandidacijski status za EU, rekao je Grlić Radman.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!