Grlić Radman u Australiji, započeli pregovori o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja 2024.

Vijesti 04. pro 202309:27 0 komentara
Matija Habljak/PIXSELL

Australija će započeti pregovore s Hrvatskom o sporazumu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sljedeće godine, najavljeno je u ponedjeljak u Canberri na sastanku ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana s australskom kolegicom Penny Wong.

“Ministar Grlić Radman izrazio je zadovoljstvo najavom australske vlade da će uključiti Hrvatsku u australski program poreznih sporazuma i započeti pregovore o Sporazumu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s Hrvatskom već sljedeće godine”, priopćilo je hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Grlić Radman i australska ministrica vanjskih poslova Penny Wong istaknuli su izvrsne odnose dviju zemalja te naglasili važnost velike australsko-hrvatske zajednice koja broji 250 tisuća i čini najsnažniji most suradnje dviju zemalja.

Složili su se kako je postignut napedak u snaženju gospodarske suradnje, a posebno su pozdravili povratak rekordnog broja australskih posjetitelja u Hrvatsku s približno 220 tisuća turista u prvih deset mjeseci 2023. godine.

Grlić Radman je istaknuo važnost partnerstva NATO-a i Australije, kao jednog od ključnih globalnih partnera Saveza, koji prije svega pridonosi razumijevanju sigurnosnih pitanja u indo-pacifičkoj regiji.

Što se tiče suradnje EU-Australija, ministri su se složili kako je čvrsta suradnja ključna za rješavanje globalnih izazova te da postoji potreba za održavanjem intenzivnih dijaloga i suradnje u raznim područjima, kako bi se očuvali i unaprijedili zajednički interesi.

Također su razmijenili mišljenja o aktualnim globalnim pitanjima poput ruske agresije na Ukrajinu, situacije na Bliskom istoku te na jugoistoku Europe.

Ministar Grlić Radman prvi je hrvatski ministar vanjskih poslova koji je posjetio Australiju od 2005. godine. Tijekom boravka u Canberri, ministar se susreo i s glavnim upraviteljem Australije generalom Davidom Hurleyem.

Također je održao sastanke s ministrom industrije i znanosti Edom Husicem, predsjednicom Senata Sue Lines, senatorom Simonom Birminghamom te senatoricom Marijom Kovacic. Posjet Canberri ministar je zaključio odavanjem počasti kod Australskog ratnog spomenika, stoji u priopćenju MVEP-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!