Nikola Grmoja za N1: Čačić je ofucana HDZ-ova žetončina

Vijesti 22. velj 202217:26 > 19:30 3 komentara
N1

Potpredsjednik Mosta Nikola Grmoja komentirajući aktualnu političku krizu u N1 Newsroomu poručio je da je cijela Vlada uzdrmana, kao i njezini "žetončići", uključujući i Radimira Čačića, kojeg je nazvao "ofucanom HDZ-ovom žetončinom". Istaknuo je i da očekuje u narednim mjesecima još uhićenja Vladinih dužnosnika te optužio ministra Tomislava Ćorića za ozbiljan kriminal koji će tek izaći na vidjelo.

Osvrnuo se na neslužbene informacije da koalicijski partneri nisu za izbor Stjepana Čuraja kao nasljednika Darka Horvata.

“Svi znamo da su koalicijski partneri politički mrtvi patuljci, ali ono što je Andrej Plenković zanemario je da je i on uzdrman. Ni oni nisu spremni bespogovorno dizati ruke za sve što Plenković predlaže. Sada ćemo vidjeti koliki je politički utjecaj Radimira Čačića i Darija Hrebaka”, kazao je Grmoja pa nastavio:

“Čačić je postao ofucana HDZ-ova žetončina, kao stari boksač kojeg mlati tko želi. Vidjeli smo da ga je Plenković osramotio tako što je rekao da se ispričao zbog izjave oko Banožića. Vidjet ćemo ima li više išta od tog Čačićevog kredibiliteta ili Hrebakove transparentnosti”.

Time se osvrnuo na

vezana vijest

“Ako su i HSLS i Čačić protiv imenovanja, onda će ono teško proći. Meni je čudno da HNS-u koji ima samo jednog zastupnika Plenković daje mjesto ministra. Člana Vlade ima samo SDSS koji ima tri zastupnika. Ovo je iznenađujuće. Ne znam zašto se Plenković na ovo odlučio”, dodao je Grmoja.

Komentirajući teze da HNS voli taj resor, kazao je da HNS voli sve gdje je novac. Ne vjeruje ni da se ovaj resor prepušta HNS-u kako bi se amortizirao dio nezadovoljstva na oalicijskog partnera?

“Mislim da to ne može biti razlog jer je to Plenkovićeva Vlada, on će biti njegov odabir. Ako stvarno misle HDZ-ovi kadrovi da je ta obnova veliki zalogaj i neće uspjeti, to mora sve nas zabrinuti, posebno građane Zagreba i Banovine”, kazao je Grmoja.

Mostov zastupnik ne vjeruje da Čuraj ima kapaciteta provesti obnovu te dodaje da je to nepodijeljeno mišljenje javnosti.

Smatra i da ključno pitanje nije tko će biti ministar graditeljstva, nego zašto su Uskok i DORH stali samo na Horvatu.

“Zašto nisu uhićeni i Jeckov i Pupovac koji su išli na sastanke”, pita se Grmoja.

‘Vlada je mrtva’

O nagađanjima da je razlog što nisu uhićeni drugi taktiziranje jer još nemaju dovoljno dokaza proziv njih, Grmoja kaže:

“Ne možete onda pustiti u medije da imate tu korenspodenciju i da su pod istragom, jer im onda pomažete u izbjegavanju odgovornosti. Ako je to tako, to je neozbiljno. Mislim da su se preplašili da bi uhićenja dovela do trenutnog pada Vlade. Ovako Plenković ima prostora žonglirati iako je svima već jasno da je ova Vlada već mrtva i da su jedino rješenje prijevremeni izbori.”

Otkrio je da su uz zahtjev za raspuštanjem Sabrora i opozivom ministra Tomislava Ćorića, sada uputili i zahtjev za opozivom potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića i ministra Josipa Aladrovića.

Na kritike oporbe da su Mostovci u inicijativu krenuli bez kozultacija s njima iako trebaju njihovu podršku, Grmoja odgovara:

“Njima je bitno sada tko će biti lider oporbe. Mi se uopće tako ne razgovaramo. Onaj tko želi biti oporba mora biti za raspuštanje Sabora. Nemamo ništa protiv da taj zahtjev uputi bilo tko. Pozdravljamo incijative i drugih oporbenih klubova.”

vezana vijest

Unatoč tome što su u HDZ-u uvjereni da je većina stabilna, Grmoja ističe da “Vlada pod ovako teškim optužbama ne može odgovoriti zahtjevima koje očekuje hrvatsko društvo i građani. Uostalom, takva Vlada je izgubila svaki legitimitet. Treba se testirati na izborima i onda će građani odlučiti.”

Plenkovićevo prozivanje DORH-a

“Taj HDZ-ov koruptivni brod je toliko šupalj da ni Zlata Hrvoj Šipek ni Vanja Marušić više ne mogu to začepiti. Pušta na sve strane. Nakon što je vrlo vjerojatno jedan od pokajnika propjevao u petak, nije bilo druge nego uhititi Horvata u subotu. Svjesne su obje da je ovo bilo nužno napraviti ako žele da DORH i Uskok daju bar neke zankove života. Uostalom, doći će vrijeme kada će se postaviti pitanje prikrivanja kriminala. Došlo je vrijeme da svatko spašava sebe. Ova Plenkovićeva nervozna reakcija, on više ne može u potpunosti kontrolirati DORH kao dosad, jer su i oni svjesni da bi mogli kazneno odgovarati. To će sada početi curiti na sve strane. U mjesecima koji dolaze, očekujem uhićenja još Vladinih dužnosnika”, kazao je Grmoja.

Ne zna što će biti dalje u ovim slučajevima, ali dodaje da je siguran da HDZ uskoro ide u oporbu.

O slučaju Ćorić kaže da je puno veći problem od aktualne afere koja je isplivala.

“Ćorić je ogroman, najveći problem, čovjek koji je do grla u kriminalu. Ne želim umanjivati ova djela, ali u usporedbi s Ćorićem, ovo je sve kamilica”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare