Grmoja: Nećemo podržati Milanovića, a matematika za sastavljanje vlade ne postoji

Izbori 18. tra 202422:03 2 komentara
Goran Kovacic/PIXSELL

Mostov Nikola Grmoja svjestan je da Domovinski pokret odlučuje o tome ostaje li HDZ na vlasti ili ne, no i njegova je stranka u poziciji odlučiti imaju li šanse za pobjedu Zoran Milanović i Rijeke pravde.

“Sada sve ovisi o Domovinskom pokretu, a iz HDZ-a Most sigurno neće zvati i mi ne bismo podržali ni Zorana Milanovića za kandidata za premijera”, kazao je Grmoja u Dnevniku Nove TV pa nastavio:

“Ostvarili smo dobar rezultat. Ne možemo njime biti zadovoljni s obzirom na to da je HDZ po nama ostvario uspjeh – dobio je previše mandata s obzirom na izlaznost. Očekivali smo da će ova izlaznost dovesti do slabijeg rezultata HDZ, ali mi smo ostali relevantna politička snaga, jedina prava antikorupcijska snaga od centra na desno tako da u tom smislu možemo biti zadovoljni. Voljeli bismo da su građani u većoj mjeri birali nekakve promjene, ali to se nije dogodilo.”

Premda iz SDP-ove koalicije šalju poruke da čekaju odluku Mosta s kojim bi došli do 68 ruku za novu vladu i da postoji kalkulacija po kojoj bi tzv. koalicija protiv HDZ-a, u kojoj bi bio i Most, mogla do 76 mandata i bez Domovinskog pokreta, Grmoja smatra da je to nemoguće.

“Vidimo sad razne spekulacije, čitam sad naslovnice – čeka se Most. Za što se čeka Most? Nema nikakve matematike bez Domovinskog pokreta. Ako bi u DP-u ili u nekompromitiranom dijelu DP-a postojala nekakva volja za stvaranjem nekakve koalicije od DP-a ili dijelova DP-a, Mosta pa prema lijevom centru, mogli bismo o tome razgovarati, ali čini mi se da u ovom trenutku takve matematike nema”, smatra Grmoja i napominje:

“Mi smo svojim biračima jasno rekli da želimo HDZ poslati u oporbu i tu nema nikakvog kompromisa i razgovora. Most je čvrst i jedinstven po tom pitanju. Što se tiče ostalog, mi smo kandidirali mene kao premijera jer smo smatrali da mogu osigurati taj obračun s korupcijom, ali vidimo sada da matematike za tako nešto u ovom trenutku nema. Čeka se odluka Domovinskog pokreta i onda ćemo vidjeti.”

Tvrdi i da SDP ne prikuplja potpise već da se radi o spinovima.

“Nitko tu nije još ništa potpisao, uostalom, tu čak i s nama, ako gledamo cjelokupnu oporbu, ima 68 ruku – tu nema nikakve matematike za sastavljanje većine. Osim ako bi se DP odlučio za to. Ono što je sigurno jest da mi imamo izglasano na našim tijelima da mi ne bismo Zorana Milanovića podržali kao kandidata za premijera. Jasno je tko je naš kandidat.”

Dakle, sve jasno ukazuje na to da Most ne misli sudjelovati u formiranju nove vlade.

“Trebali bi nam antikorupcijska vlada, ali ne SDP-ova jer SDP se dokazao kao nesposoban u tom obračunu s korupcijom. Imali su osam godina vlasti, nisu ništa napravili, potrebne su nam nove nekompromitirane snage”, poručio je Grmoja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare