Grošelj: Ako se EU ne prilagodi novoj geopolitičkoj realnosti, imat ćemo ozbiljnih problema

Regija 22. stu 202314:24 0 komentara

Slovenski europarlamentarac iz stranke Pokret slobode, Klement Grošelj, razgovarao je s Domagojem Novokmetom u Strasbourgu o promjenama u Schengenu zbog terorističkih prijetnji.

Grošelj poručuje da ponovna privremena uspostava kontrola na granici Slovenije i Hrvatske nije nikakva politička poruka prema Hrvatskoj.

“Isto tako se događa na našim granicama prema zapadu i sjeveru s Austrijom. Prije svega zbog te terorističke prijetnje, a mislim da je dosta važno što će EU učiniti po oko kontrole vanjskih granica.”

Grošelj smatra da više od tih kontrola Schengen ugrožava pitanje zajedničkog azilno-migracijskog pakta.

“Ako pakt ne bude prihvaćen u ovom mandatu, imat ćemo ozbiljan problema. Na samo slovensko-hrvatska granica, nego i slovensko-austrijska… A vidimo što se događa i na granici Njemačka – Češka. Ako će ovaj pakt oko azilno-migracijskog sustava EU-a biti prihvaćen i potpuno implementiran, misilm da će prijetnja biti skinuta na razini cijelog EU-a. Opet ćemo ići u smjeru uspostavljanja Schengena koji smo imali prije svih događanja u Gazi i prije migracija.”

Grošelj kaže da je vrijeme da se EU prilagodi novoj političkoj realnosti.

“Budućnost EU-a ovisi ne samo od migracijskog pakta, nego i kako ćemo srediti odlučivanje na razini vanjske sigurnosne politike. Vidimo da su se stvari su se promjenile i ako se EU ne prilagodi na novu geopolitičku realnost, imat ćemo ozbiljnih problema. Ne samo oko odlučivanja, nego će to na kraju utjecati i na životni standard koji imamo u EU-u. ”

Komentirao je i potez mađarskog premijera Viktora Orbana o donošenju zakona o zaštiti suvereniteta.

“Mislim da što god Orban radi, na razini PR-a i spinova, na kraju će se morati mađarsko društvo odlučiti. Oni još nisu ni u euru, vjerojatno će biti neke političke, ekonomske, a na kraju i neke socijalne posljedice.”

“Sve zemlje članice trebaju odlučiti kakva je budućnost EU-a. Delors je 1994. predložio EU koncentričnih krugova – jedno jedro koje je dosta integrirano pa prva klasa, duga klasa. Svi građani će morati odlučiti, u kojoj ste klasi takva će vam biti razina života i koristi od unije. To se već događa, ovaj mehanizam koji blokira 28 milijardi eura od EU fondova za Mađarsku, to je jedan od mehanizama.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!