Grubišić: Dalić ima dobru reputaciju, ali trebala je čvršće lupiti šakom o stol

Vijesti 03. velj 202108:57 > 11:36 0 komentara
Andrej Grubišić
N1

Ekonomski analitičar, Andrej Grubišić, gostovao je u Novom danu i komentirao situaciju s Hrvatskom gospodarskom komorom, a dotaknuo se i imenovanja bivše ministrice gospodarstva, Martine Dalić, na čelo Uprave Podravke.

“Poduzetnicima treba dati na izbor treba li im ili ne treba HGK. Nije problem u postojanju HGK-a, nego u famoznoj obveznoj članarini, gdje vas netko prisiljava da plaćate nešto gdje nemate nikakvu kontrolu, ne možete ništa mijenjati, ne možete prestati plaćati, i plaćate neovisno o tome konzumirate li neku uslugu ili ne. Ja sam apsolutno za liberalizaciju te priče”, rekao je Grubišić, dodavši da se ne treba libiti i prepustiti priču konkurenciji, pa će se po tome vidjeti je li koncept HGK-a nedodirljiv. 

VEZANE VIJESTI

“Ne bi bilo dobro rješenje ili polurješenje da se HGK otvori tržištu. Naime, ne smatram da je dobro rješenje da ostane HGK koji je defacto pod ingerencijom države i da postoje na tržišitu druge udruge i organizacije koje su u privatnom vlasništvu, jer vas dovodi u situaciju da imate državnu instituciju koja se natječe s privatnim pružateljima usluga. Takve organizacije bi trebale funkcionirati isključivo na tržišnom principu”, rekao je Grubišić.

“Država treba prodati udio u Podravci”

Odgovorio je i na pitanje znači li imenovanje Martine Dalić kao predsjednice Uprave Podravke to da država ili Vlada kadroviraju u takvim situacijama ili se radi o samostalnoj odluci poslovnih ljudi koji vode kompaniju.

“Odabir predsjednika Uprave kompanije trebao bi biti na Nadzornom odboru, koji bi trebao predstavljati interese i glas dioničara kompanije. S udjelom koji država ima, nesumnjivo je direktno involvirana u to, a po meni se država ne bi trebala toliko uplitati u to. Država bi trebala u cijelosti prodati svoj dioničarski paket pa da onda dioničari odluče tko će biti na čelu kompanije”, rekao je Grubišić.

Istaknuo je da osobno ne poznaje Dalić, ali da je ona u ekonomskim krugovima itekako poznata. “Gospođa Dalić slovi za ekonomisticu koja je sklona free market idejama ili relativno ograničenom uplitanju države u gospodarstvo. Čudi me da, kad je postojala prilika da se to testira u praksi s Agrokorom, čini mi se da se nije dosljedno pridržavala tih načela u koje vjeruje, što ne umanjuje nužno njenu kompetentnost i stručnost, ali na primjeru Agrokora bila je dobra situacija da se pokaže da se država ne želi petljati u poslovne odnose i da podržava proces dogovora između vjerovnika i vlasnika adekvatnom primjenom postojećih zakona, a ne donošenjem novih. Mislim da ona ima dobru, kvalitetnu reputaciju među poslovnim svijetom, moja jedina opservacija je ta da kad je bila na političkim funkcijama i kad je trebala biti dosljednija u provođenju svojih uvjerenja, trebala je čvršće lupiti šakom o stol”, rekao je Grubišić.

“Vanđelić dokazani menadžer”

Dotaknuo se i Damira Vanđelića, koji je na čelu Fonda za obnovu Zagreba nakon potresa, a koji se spominjao u kontekstu HDZ-ova kandidata za gradonačelnika Zagreba.

“Vanđelić je dokazani menadžer i po meni su poželjni scenariji gdje netko tko je u potpunosti profesionalno ispunjen, materijalno i više nego situiran i politički dovoljno neovisan da ne može podleći pritiscima, da se prihvati takve funkcije, ako za nju ima afinitete. U njegovu razboritost i sposobnost donošenja ekonomskih odluka uopće ne dvojim, nadam se da će imati u razumnoj mjeri slobodne ruke. Činjenica da je sposoban i da može de facto dići ruke od svega i reći da odlazi, a potom dobiti posao kakav želi i pod uvjetima kakve on želi, dovoljno govori o njemu”, rekao je Grubišić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!