Hajduković: Vlada ne čini ništa kako bi osigurala energente po razumnim cijenama

Ekonomija 29. srp 202211:40 0 komentara
Ina FASSBENDER / AFP / ILUSTRACIJA

Potpredsjednik Socijaldemokrata i saborski zastupnik Domagoj Hajduković rekao je u petak u Osijeku da hrvatska Vlada ne poduzima ništa kako bi se građanima i poslovnim subjektima u budućnosti osigurala energenti po razumnim cijenama.

Dok cijela Europa neumorno radi na pronalaženju novih dobavljača energenata i aktivaciji svojih potencijala, Hrvatska po tom pitanju, osim što puni LNG, ne radi ništa, kazao je Hajduković na konferenciji za novinare pod nazivom “Hrvatsku čeka ekonomski tsunami i energetska kriza, a Vlada se češlja i bavi korupcijom u svojim redovima“.

Prema njegovim riječima, jedan od ogromnih potencijala za poljoprivredu, ali i kućanstva krije geotermalna energija. Postoje primjeri poljoprivrednika koji svoje plastenike griju termalnom vodom ili kućanstava koja su energetski samodostatna zbog toplinskih dizalica i solara, dodao je.

Podsjetivši da ove godine nije bilo natječaja za energentsku obnovu zgrada i kuća, Hajduković je rekao da procedure postavljanja solarnih ili fotosenzitivnih ploča za kućanstva trebaju biti brze i jednostavne, što danas nisu, a da se otpad i dalje zbrinjava na zastarjeli način.

“Dok se novac iz EU kroz tzv. projekt Slavonija nemilice troši na obnovu društvenih domova, svlačionica lokalnih nogometnih klubova i gradnju hotela po obali, a sve to po HDZ ključu financiranja lokalnih šerifa koji se često očešu o korupciju, Plenković bi trebao ozbiljno razmišljati o budućnosti regije i cijele Hrvatske…i krenuti s projektima koji će građanima jamčiti dovoljno energije po pristupačnim cijenama”, poručio je Hajduković.

Zamoljen da komentira Vladine mjere štednje energije, Hajduković je kazao da se time podcjenjuje inteligencija potrošača i građana.

“To ide po starom prokušanom receptu – vi građani stegnite remen, odričite se, a, s druge strane, svaki tjedan nova korupcijska afera. Puno ozbiljnije bi bilo da je Vlada već ranije počela razmišljati o energetskoj budućnosti i da budemo energetski samodostatna država”, zaključio je Hajduković.

Saborska zastupnica Socijaldemokrata Romana Nikolić uvjerena je da se u Slavoniji proizvode velike količine biomase pogodne za proizvodnju bioplina, tekućih biogoriva te rad kogeneracijskih postrojenja koja povezuju dobivanje toplinske i električne energije iz biomase.

Podsjetila je da je od 71 bioplinske elektrane, 41 izgrađena na području Slavonije i Baranje te naglasila da bi poljoprivredna, stočarska i ratarska gospodarstva trebalo potaknuti na udruživanje radi izgradnje centraliziranih bioplinskih postrojenja, koja bi ujedno osigurala adekvatno zbrinjavanje biorazgradivog otpada iz poljoprivrede.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!