HALMED istražuje smrt 33-godišnje osobe nakon cijepljenja AstraZenecom

Vijesti 17. ožu 202116:35 > 19:07 1 komentar
Zeljko Lukunic/PIXSELL

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) izvijestila je u srijedu da joj je stigla prijava sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom kod cjepiva AstraZenece u 33-godišnje osobe, koja je preminula 12 dana nakon cijepljenja.

HALMED je trenutno u kontaktu sa zdravstvenom ustanovom u kojoj se slučaj dogodio kako bi se u što kraćem roku dostavila sva medicinska dokumentacija na temelju koje bi se mogla provesti ocjena uzročno-posljedične povezanosti, ističe se u priopćenju.

“U prijavi je navedena trombocitopenija i krvarenje, međutim, prijava je vrlo oskudna te ne sadrži dokumentaciju o uzroku smrti, kao ni o tijeku i razvoju događaja koji su doveli do smrtnog ishoda. U što skorijem roku očekujemo zaprimanje zatražene medicinske dokumentacije, uključujući otpusno pismo, a naknadno i nalaz obdukcije koja je u tijeku”.

VEZANE VIJESTI

HALMED i HZJZ danas su započeli raditi na ocjeni koja će se žurno nastaviti po primitku zatražene dokumentacije, nakon čega će izvijestiti o ishodu.

Prijava će danas biti upućena i Europskoj agenciji za lijekove (EMA), kako bi se uključila u ocjenu slučaja.

HALMED ističe da dosad nije zaprimio ni jednu prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom za koju je utvrđena uzročno-posljedična povezanost sa cijepljenjem.

Zaprimljeno je devet prijava sumnji na nuspojave sa smrtnim ishodom, koje su vremenski povezane s razdobljem cijepljenja.

Među njima za šest prijava iz trenutno dostupnih podataka nije moguće ocijeniti uzročno-posljedičnu povezanost sa cijepljenjem. Za te slučajeva, koji uključuju i danas zaprimljenu prijavu, zatraženi su dodatni podaci potrebni za potpunu ocjenu prijava.

Za tri prijave, nakon provedene potpune ocjene sve dostavljene medicinske dokumentacije, utvrđeno je da nije vjerojatna uzročno-posljedična povezanost između primjene cjepiva i smrtnog ishoda, što uključuje i posljednji ocijenjeni slučaj plućne tromboembolije.

HALMED je zaprimio i šest prijava neželjenih događaja sa smrtnim ishodom, koje su vremenski povezane s razdobljem cijepljenja, no nisu uzročno-posljedično povezane s primjenom cjepiva.

Od navedenih ukupno 15 prijava sumnji sa smrtnim ishodom, u devet prijava radi se o cjepivu Pfizera, a u šest cjepivu AstraZeneca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare