HDZ nikada nije imao zastupnica u Saboru koliko ih ima sad, no ne spominje se pravi razlog

Vijesti 14. ožu 202408:03 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Uoči Međunarodnog dana žena, a pogotovo na taj dan, u javnosti se već po navici puno govorilo o slaboj zastupljenosti žena u politici. Već sljedećeg dana, opet po navici, naboj te priče se ispuhao.

U aktualnoj Vladi, koja je pri kraju mandata, od 18 članova četiri su žene – potpredsjednica Anja Šimpraga te ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac i ministrica poljoprivrede Marija Vučković. One čine 22 posto Vlade. U Hrvatskom saboru žene čine točno trećinu aktualnog saziva – 33,7 posto. Od njih 151 ondje, 51 je zastupnica.

Žene du, dakle, debelo podzastupljene već samim time što u ukupnom broju stanovnika čine većinu od 51,83 posto.

Devedesetih je Sabor bio k’o muški internat

Treba reći i da žene nikad nisu bile zastupljenije u Saboru nego u ovome sazivu na izmaku. U devedesetima je Hrvatski sabor izgledao gotovo kao muški internat.

Na prvim višestranačkim izborima 1990. izabrano je 16 žena, ali Sabor se tada sastojao od tri doma i birao se čak 351 zastupnik. Na parlamentarnim izborima 1992. godine, u Sabor se po tadašnjem mještovitom izbornom sustavu biralo 138 zastupnika, a među izabranima bilo je 7 žena. Dvije više nego što ima slova u riječi sedam. Ništa bolje (cinično rečeno: nešto bolje) nije bilo niti na izborima 1995. godine. Tada je u Sabor izabrano 9 žena. Slovima: devet.

Ne pomaže ni propisana ženska kvota

Tek s parlamentarnim izborima 2000. udio žena i njihov rejting na kandidacijskim listama postaje značajniji, a u Sabor su ušle njih 33. No i nakon toga, broj žena izabranih u Sabor neznatno je varirao neprestano ih držeći u debeloj političkoj podzastupljenosti. Na izborima 2003. u Sabor je ušlo 27 žena; 2007. godine 32; 2011. godine – 30, a 2015. godine 23. Na prijevremenim izborima 2016. broj zastupnica opet se počeo spuštati prema brojkama iz devedesetih – izabrano ih je tek 19. Na prošlim izborima saldo se popravio pa ih je izabrano 34. Otprilike kao i 13 godina ranije.

Spomenuli smo da je u aktualnom sazivu Sabora 51 žena pa isprva zbunjuje podatak da ih je izabrano 34. Te 34 imaju izvorne mandate i nisu postale zastupnice kao nečije zamjen(ic)e, što na koncu dijelom urušava i tu donekle ohrabrujuću brojku spomenutu na početku.

Zastupljenost žena bila bi još lošija da Zakonom o ravnopravnosti spolova i Zakonom o izborima zastupnika u Hrvatski sabor nije nametnuta, odnosno propisana tzv. ženska kvota. To znači da bi na svakoj listi za izbor zastupnika u Hrvatski sabor moralo biti najmanje 40 posto žena. Nepoštivanje odredbe o ženskoj kvoti povlači za sobom i novčane kazne koje, međutim, nisu u iznosima koji bi obeshrabrili stranačke muževe da žene na liste stavljaju kao demokratske “ukrase”.

Bernardićev “cik-cak” i pravaška “čista” lista

Na prošlim parlamentarnim izborima SDP je, tada predvođen u međuvremenu iz stranke potjeranim Davorom Bernardićem, posegnuo za “cik-cak” modelom sastavljanja lista, koji se sastojao u tome da su na listama naizmjence jedno za drugim bili svrstani žena pa muškarac pa žena pa muškarac… i tako redom od prvog do posljednjeg mjesta na listi. Nisu sve liste SDP-ove koalicije bile “cik-cak”, ali je na njima dosegnuta bolja zastupljenost žena.

Bilježi se i kuriozitet kada je jedna stranka – prva do tada, a i od tada – istaknula listu sastavljenu samo od žena, njih 14. Bilo je to na izborima 2011. godine u 7. izbornoj jedinici, a tu je listu sastavila – Hrvatska stranka prava. Dio presedana upravo je u tome, jer se obično manjak žena na izbornim listama i u članstvu veže uz desne stranke.

Plenković se hvali s 19 zastupnica

Prošloga tjedna Međunarodni dan žena poklopio se s izjavom šefa HDZ-a Andrej Plenkovića na koju je bilo puno povika. Nekoliko dana ranije on je najavio da će na prvim mjestima svih HDZ-ovih izbornih lista odreda biti muškarci. Tjedan dana kasnije, Plenković se pohvalio brojem zastupnica svoje stranke u sazivu Sabora na izmaku.

“Za razliku od oporbenih stranaka, HDZ danas u Hrvatskom saboru ima 19 zastupnica. HDZ u Klubu u Saboru ima zastupnica koliko sve nezavisne zastupnice, SDP, Socijaldemokrati, Most i Domovinski pokret zajedno. Dakle, njih pet svi skupa imaju koliko imamo samo mi – 19”, izjavio je u ponedjeljak Plenković nakon sjednice Predsjedništva stranke.

Od 19 njih, 13 su zamjene muškarcima

No, Plenković je prešutio dvije, zapravo suštinske stvari u ovom kontekstu. Prvo, da HDZ ima 62 zastupnika (i kao zbirna imenica uvijek se koristi ova u muškom rodu) pa tih 19 zastupnica čini 30,6 posto, što čak nije niti trećina. I drugo, od tih 19 zastupnica HDZ-a koje su dočekale kraj ovog saziva sabora, njih samo šest su s izvornim mandatom. Abecednim redom to su Marijana Balić, Vesna Bedeković, Zdravka Bušić, Nada Murganić, Grozdana Perić i Nataša Tramišak.

Ostalih 13 HDZ-ovih zastupnica izvorno nisu bile izabrane u Sabor, već ondje sjede kao zamjenice svojih muških kolega, uglavnom onih koji su odmah nakon konstituiranja Sabora i formiranja Vlade u srpnju 2020. otišli na ministarske i druge funkcije u izvršnoj vlasti. Od Plenkovića, kojemu je saborska zamjena Ljubica Lukačić, nadalje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!