HDZ zbog Žalac sprema osvetu USKOK-u?

Vijesti 07. velj 202309:59 0 komentara
N1 / Ilustracija

Dok se oporba bavi glavnom državnom odvjetnicom, HDZ zbog Gabrijele Žalac sprema osvetu Uskoku, navodeći da je jedna od glavnih ideja izmjena Zakona o kaznenom postupku 'rasteretiti' DORH tako da se odustane od koncepta tužiteljske istrage, piše u utorak Jutarnji list.

Zbog pasivnosti Državnog odvjetništva prema sadržaju mobitela bivšeg predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića oporba izvlači tešku artiljeriju kojom će glavnu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj-Šipek dočekati u Saboru.

Meta je Hrvoj-Šipek, a cilj HDZ i Plenković osobno. Sve su se dosadašnje afere od Plenkovića odbijale kao od teflona, no ova posljednja je drugačija i mogla bi ga u godini uoči izbora ozbiljno stajati rejtinga. Prilika je to koju oporba ne može propustiti i procjenjuje da, ako nokautira Hrvoj-Šipek, ima otvoren put prema Plenkoviću.

Ne shvaćaju, međutim, da je saborski doček koji joj pripremaju mačji kašalj u odnosu na to što sprema HDZ. Pritom HDZ-u nije na meti Hrvoj-Šipek (ona ionako nakon ovog mandata odlazi u mirovinu), nego institucija koju predstavlja.

Pod dirigentskom palicom Ministarstva pravosuđa i uprave počeo je rad na izmjeni Zakona o kaznenom postupku. Prema informacijama koje su iscurile iz radne skupine, jedna od glavnih ideja je ‘rasteretiti’, u prijevodu – razvlastiti Državno odvjetništvo – tako da se odustane od aktualnog koncepta tužiteljske istrage.

Nije jasno je li ideja da se istraga vrati na sudove, no kako bilo, intencija je da se ispitivanja osumnjičenika i svjedoka povjere policiji, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivanka Toma.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!