HEP komentirao informaciju da je curenje mazuta uzrok zagađenja u Ližnjanu

Vijesti 01. pro 202216:17 1 komentar
Goran Kovacic/PIXSELL

Pojavile su se informacije da se mazut koji je pronađen na obali u Ližnjanu procurio iz termoelektrane Urinj u Kostreni. HEP je za N1 komentirao ovu informaciju.

“Do sada nismo zaprimili službeni nalaz ili obavijest nadležnih državnih tijela koje provode inspekciju, o tome da je istjecanje goriva iz kruga Termoelektrane Rijeka, 9. studenoga uzrok onečišćenja na području Općine Ližnjan, 13. studenog.

Stoga ne odgovara istini tvrdnja da je jedini mogući izvor onečišćenja TE Rijeka. To nije ustvrdila ni Lučka kapetanija Pula.

Zato, u ovom trenutku svako paušalno donošenje zaključaka šteti i HEP-u i lokalnoj zajednici. To je pogotovo nepotrebno jer, ukoliko se definitivno potvrdi da je naša elektrana izvor onečišćenja, spremni smo u kontaktu s Općinom Ližnjan i u suradnji s ovlaštenim institucijama sudjelovati u sanaciji onečišćenja i podmiriti sve potrebne troškove, a s ciljem dovođenja obale u prvobitno stanje.

Bitno je napomenuti da je loživo ulje – srednje koje se nalazi u TE Rijeka i čiji je sastav propisan Uredbom o kvaliteti tekućih naftnih goriva, komercijalni tip goriva svima dostupan na tržištu i koje se između ostalog transportira cisternama i brodovima – tankerima.

Također, kako smo već prethodno komunicirali, s obzirom na veliku udaljenost između TE Rijeka i obale Ližnjana, oko 70 kilometara zračne linije te konfiguraciju Kvarnerskog zaljeva, doista je bilo gotovo nevjerojatno da bi se onečišćenje moglo pojaviti na tako udaljenoj lokaciji.

U svakom slučaju, vrlo nam je žao da je došlo do onečišćenja i razumijemo zabrinutost i negodovanje lokalne zajednice.

Ponavljamo, do sada nisi poznati nalazi nadležnih državnih tijela o izvoru onečišćenja u Ližnjanu. Ako se potvrdi odgovornost TE Rijeka, HEP Proizvodnja će sudjelovati u sanaciji, vraćanju obale u prvobitno stanje i podmiriti sve troškove”, stoji u odgovoru HEP-a na naš upit.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare