HERA i DORH istražuju plinsku aferu

Vijesti 06. srp 202310:18
N1

HERA i DORH istražuju plinsku aferu, piše u četvrtak Jutarnji list, navodeći da afera Višak plina u skladištu dobiva novi zaplet, a ključni dokazi u razrješenju slučaja bit će izvještaji HROTE-a.

Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) istražuje plinsku aferu u kojoj su se našli HEP i Ministarstvo gospodarstva nakon što je saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot otkrio da je HEP kupovao plin od Ine za 47 eura po megavatsatu, a poslije se zbog nastalih viškova taj plin u jednom danu u lipnju prodavao po cijeni od tek jednog centa.

I Državno odvjetništvo (DORH) prati što se događa, kako su Jutarnjem listu potvrdili u odgovoru na upit.

Da nastaju viškovi plina, HROTE je HERA-u obavijestio još 9. lipnja, što u toj regulatornoj agenciji potvrđuju, a onda još jednom krajem lipnja, kada je HROTE poslao dopis i Ministarstvu gospodarstva.

U lipnju je ukupno prodano nešto manje od 55.000 megavatsati plina po prosječnoj cijeni od 13,53 eura po megavatsatu. To znači da je ukupna prosječna cijena tog plina bila 744.000 eura, a HEP ga je od Ine kupio za 2,6 milijuna eura.

Iz HERA-e pak za Jutarnji potvrđuju da je HROTE sredinom lipnja dostavio HERA-i obračun bilančnih skupina za svibanj. – Tom je prilikom kratkom informacijom obavijestio HERA-u o povećanom pozitivnom dnevnom odstupanju bilančne skupine HEP za mjesec svibanj – kažu u HERA-i.

Potom ih je HROTE krajem lipnja obavijestio o istom. – Krajem lipnja HROTE je, kao jednom od primatelja, HERA-i dostavio informaciju o ostvarenim značajnim odstupanjima bilančne skupine HEP za veći dio lipnja.

Po zaprimanju i analizi tih informacija, HERA je od HROTE-a i HEP-a zatražila dodatne informacije, podatke i obrazloženja, koja u ovom trenutku još nisu zaprimljena. HERA trenutačno provodi dodatne analize prema raspoloživim podacima – poručuju iz regulatorne agencije.

Pojašnjavaju i kako je propisana odgovornost sudionika na tržištu plina prema modelu bilančnih skupina te pravila uravnoteženja. – Voditelji bilančnih skupina (VBS) samostalno odlučuju o načinu uravnoteženja svoje bilančne skupine. Temeljem aktivnosti bilančnih skupina HROTE provodi propisane obračune – pojašnjavaju u HERA-i.

Iz svega navedenog jasno je da su za ove viškove znali svi u sustavu, a da se uredba mijenja tek sada kada je sve gotovo, piše novinar Jutarnjeg lista Goran Penić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.