HGK: BDP bi ove godine mogao porasti više od 3,5 posto

Vijesti 26. kol 202214:17 0 komentara
BDP, ekonomski rast, kriza, ekonomija, gospodarstvo
Pixabay / Ilustracija

 Iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) u petak su, komentirajući stopu rasta BDP-a od 7,7 posto, naveli da je realno očekivati usporavanje gospodarske aktivnosti na jesen i zimu, no unatoč tome bi BDP na razini cijele 2022. mogao porasti za više od 3,5 posto, što bi, u kontekstu svega što predstoji Europi, bio izvrstan ishod.

DZS je u petak objavio prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u drugom kvartalu porastao 7,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. To je brži rast nego u prethodnom tromjesečju, kada je BDP porastao 7 posto, a to je i već peti kvartal zaredom kako se gospodarstvo oporavlja od koronakrize.

“Posljednje su brojke u skladu s očekivanjima utoliko što je stopa rasta od 7,7 posto viša od one iz prvog kvartala od 7 posto. U prvoj je polovini godine ekonomija rasla 7,4 posto na međugodišnjoj razin”, navodi glavni ekonomist HGK, Goran Šaravanja u komentaru najnovijeg podatka o rastu BDP-a. Osobna je potrošnja glavni generator rasta, premda investicije također solidno rastu, dodaje.

VEZANE VIJESTI

Prema podacima DZS-a, potrošnja kućanstava porasla je u proteklom kvartalu za 7,7 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, brže nego u prethodnom tromjesečju. Bruto investicije u fiksni kapital porasle su, pak, u proteklom tromjesečju za 5 posto na godišnjoj razini.

Šaravanja naglašava i da je u drugom kvartalu oporavak turizma osjetno doprinio rastu izvoza tako da je doprinos neto izvoza ukupnom rastu u drugom kvartalu 3,1 postotnih poena.

Kako ističe, veseli što realno nastavlja rasti izvoz roba po dvoznamenkastim brojkama, 26,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Po podacima DZS-a, izvoz roba i usluga porastao je, pak, za 41,9 posto na godišnjoj razini, znatno brže nego u prethodnom tromjesečju. Pritom je izvoz roba porastao 26,5 posto, a usluga 65,7 posto.

Uvoz roba i usluga povećan je istodobno za 28,6 posto. Pritom je uvoz roba porastao za 30,7, a usluga za 15,1 posto. “S obzirom na sve faktore, a poglavito na nepovoljno inozemno okruženje, realno je za očekivati naglašeno usporavanje gospodarske aktivnosti na jesen i zimu. No, i da pretpostavimo rast BDP-a u trećem kvartalu od 5 posto i pad od također 5 posto u četvrtom kvartalu, ove bi godine hrvatsko gospodarstvo raslo po stopi većoj od 3,5 posto, što bi, u kontekstu svega što čeka Europu na jesen i zimu, bio izvrstan ishod”, zaključuje Šaravanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!