HGSS spasio Dalmatince u Hercegovini, poslali posebno upozorenje građanima

Vijesti 22. sij 202309:54 > 13:09 0 komentara
Nel Pavletic/PIXSELL

Snijeg je posljednjih dana napadao u cijeloj Hrvatskoj, a posebno u gorskim krajevima, što je zadalo više posla Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja.

Iz HGSS-a upozoravaju građane da će njih puno lakše spasiti, ako do toga dođe, nego njihove automobile. Zbog snijega puno je intervencija pa se građani mole da budu oprezni.

“Planinari, ljubitelji prirode i snježne idile, Vas ćemo sigurno izvući, ali Vaši limeni ljubimci možda pričekaju proljeće.

Imamo cijeli niz intervencija na području PP Biokovo i Dinara pa Vas molimo da malo pripazite na sebe, a u konačnici i na nas.

Šalu na stranu, apeliramo da pratite vremenske prognoze te da se u ovakvim uvjetima ne upuštate u nepotrebne rizike”, napisali su na Facebooku.

Dalmatince u Hercegovini spasili pripadnici HGSS-a iz Posušja

Pripadnici Hercegovačke gorske službe spašavanja (HGSS) Posušje uz pomoć teških strojeva uspjeli su na području Parka prirode Blidinje u Hercegovini izvući iz snježnih nanosa desetak vozila od kojih jer najveći broj bio Dalmatinaca koji su krenuli na skijanje u BiH.

Iako je prometnica bila zatvorena, vozači su tijekom subote pokušali doći do odredišta preko Parka prirode Blidinje koji je i najkraći put do središnjeg dijela BiH. No, zapeli su zbog snježnih nanosa koji se brzo stvaraju zbog jakog vjetra i obilnih padalina. Nakon toga su pozvali u pomoć koje je brzo stigla.

Voditelj HGSS-a Posušja Milan Jukić rekao je da su zapeli u snijegu uglavnom gosti iz Hrvatske koji su krenuli na skijanje u BiH te nisu znali da je put na tom prometnom pravcu neprohodan. “Problem je što ta dionica nije čišćena i put je bio zatvoren, pa su zapali u nanose snijega”, rekao je Jukić.

Svima je pružena pomoć te su se uz pomoć strojeva uspjeli izvući iz smetova.

Zametene prometnice i u Bosni

Od subote je bilo zaustavljeno prometovanje između Posušja i Parka prirode Blidinje, a situaciju dodatno otežavaju nove snježne padaline te vjetar.

U nedjelju je na snazi zabrana kretanja za teretna vozila na tom cestovnom pravcu, izvijestio je Auto moto savez sa sjedištem u Mostaru.

Snažan vjetar i snježne padaline stvaraju probleme na većem broju prometnica u zapadnome dijelu BiH. Vozače se poziva da na svim putnim pravcima voze oprezno, drže razmak između vozila te da na put ne kreću bez zimske opreme.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!