Hitne službe dale podršku i zapljeskale zaposlenicima u karlovačkoj bolnici

Vijesti 28. stu 202114:11
Izvor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Pod prozorima bolničke zgrade u Karlovcu gdje su smješteni i covid odjeli, pripadnici hitnih službi su ‘pljeskom za zdravlje’ u nedjelju dali dodatnu potporu i nadu medicinskom osoblju i oboljelima.

Liječnicima, medicinskim sestrama i svim zaposlenicima te pacijentima pred bolnicom su zapljeskali brojni vatrogasci, policajci, pripadnici Hitne medicinske pomoći, Hrvatske gorske službe spašavanja, Crvenog križa i Civilne zaštite.

Za to je odabrana upravo prva nedjelja Došašća, a bolnici je darovan Adventski vijenac i zapaljena prva od četiri svijeće – svijeća nade.

Zapovjednik Županijske vatrogasne zajednice Goran Franković je istaknuo da u vrijeme pripreme za blagdan Božića žele pružiti potporu zdravstvenom osoblju, a nadu u ozdravljenje svim bolesnicima.

“Svi mi u interventnim službama smo, na neki način, u borbi s covidom više od 20 mjeseci, a oni koji su se najviše žrtvovali su naši zdravstveni djelatnici. Ovim činom dajemo im zahvalu, ali želimo potaknuti i građane da stanu i da razmisle kako je to kad se tako dugo radi u teškim uvjetima”, rekao je Franković i naglasio da je radom zdravstvenih djelatnika spašeno mnogo života.

Anesteziologinja Jasna Topić, zamjenica ravnatelja i koordinatorica za covid u karlovačkoj bolnici, zahvalila je svima na pljesku i dodala da im ta gesta puno znači, da je lijepo osjećati podršku.

“Drago nam je da netko vidi naš trud i dat ćemo sve od sebe da ovo nekako privedemo kraju i da dočekamo dan kada ćemo se svi skupa vratiti normalnom životu, a naši pacijenti svojim obiteljima”, rekla je Topić i iznijela podatak da je sada 50 pacijenta s covidom u bolnici u Karlovcu i 31 u Ogulinu.

“To jest nešto manje nego prošlog tjedna, ali svejedno je sigurno da kraj epidemiji još nije blizu”, dodala je Topić.

Prema njenim riječima, sada je, u odnosu na prošli val pandemije, veći udio pacijenata znatno mlađe životne dobi. Ranije su se liječili pacijenti od 70, 80 godina i više, a sada su to ljudi i ispod 40 godina. Velika je razlika i u tome što je klinička slika ozbiljnija, rekla je.

Navela je također da stanje ide u lošem smjeru i prema respiratoru puno ranije i nije rijetkost da prime pacijenta u ambulantu, a da onda direktno ode na ‘intenzivnu’ pa i na respitator, što, dodala je, na početku pandemije nije bio slučaj.

Na pitanje radi li se analiza prisutnost nove omega varijante virusa među pacijentima, odgovorila je da dosad nisu radili sekvencioniranje te da im to saznanje terapijski ništa ne mijenja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar