HND organizira prosvjed zbog smrti Matijanića: “Vlast pokušava sve zataškati”

Vijesti 12. sij 202312:19 0 komentara
Goran Stanzl/Pixsell

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) organizira prosvjed koji će se održati šest mjeseci od tragične smrti Indexovog novinara Vladimira Matijanića. Prosvjed će najaviti na konferenciji za medije koja će se održati u subotu s početkom u 11 sati.

“I dalje ustrajemo na zahtjevima postavljenima sredinom rujna 2022. u peticiji koju je potpisalo gotovo 5000 građana: da novo, nezavisno povjerenstvo provede izvide i utvrdi postoje li propusti u liječenju kolege Vladimira Matijanića, odnosno propusti u radu medicinskih djelatnika i njihovih nadređenih, te smjenu ministra zdravstva Vilija Beroša jer je očito da se vlast trudi zataškati okolnosti novinarove smrti”, piše HND.

“Nitko nije smijenjen, niti je itko odgovarao”

Navode da ni nakon šest mjeseci nije pokrenut službeni postupak, nitko nije smijenjen, niti je itko odgovarao, čak ni na disciplinskim ili etičkim odborima.

Podsjećaju i da je zdravstvena inspekcija još u kolovozu prošle godine utvrdila niz nepravilnosti u slučaju Matijanić, no posebno povjerenstvo Ministarstva zdravstva, koje je oformio i dalje aktualni ministar Beroš, postupajući po tom inspekcijskom nalazu, zaključilo je početkom rujna kako nije bilo većih nepravilnosti.

“Nisu uzeli izjave svjedoka ni svu dokumentaciju”

“Povjerenstvo nije uzimalo izjave svjedoka ni ukupnu medicinsku dokumentaciju, a nitko nije pozvan na odgovornost zbog nedostatka lijeka koji je Matijaniću mogao spasiti život. Umjesto toga, Beroševo povjerenstvo hladno je zaključilo, sasvim pogrešno, da je Matijanić bio ‘nemaran pacijent'”, piše HND.

“HND će i dalje biti za petama vlastodršcima koji se ovako nehumano obračunavaju s mrtvim čovjekom čiju smrt nose na savjesti jer ovo što se dogodilo Matijaniću događa se svakodnevno ljudima koji traže liječničku pomoć od zapuštenog zdravstvenog sustava u Hrvatskoj”, navodi se.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!