HND pozvao Plenkovića i Jelića da prestanu docirati novinarima

Vijesti 30. ožu 202113:12 > 13:12 0 komentara
HND
Slavko Midzor/PIXSELL

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozvalo je premijera Andreja Plenkovića i glasnogovornika  predsjednika RH Nikolu Jelića te sve javne dužnosnike da se suzdrže neprimjerenoga komentiranja novinarskog rada, prijetnji i dociranja novinarima.

“HND smatra kako je jučerašnja izjava u Petrinji premijera Andreja Plenkovića, da mediji pokušavaju zamagliti činjenice, još jedan u nizu neprimjerenih ispada najmoćnijeg političara u Hrvatskoj prema novinarima i medijima”, priopćilo je u utorak to novinarsko udruženje.

Povod takvoj izjavi, navode, bilo je novinarsko pitanje premijeru hoće li predložiti Dubravki Šuici da se ispriča nakon što je objavljeno kako je europska pučka pravobraniteljica osudila Šuičin svojedobni ispad na Dubrovačkoj televiziji.

Toj Plenkovićevoj izjavi, kažu u HND-u prethodila je konferencija za novinare u Zagrebu na kojoj je premijer prvo poručio kako će braniti medije i slobodu govora, da bi se potom obrušio na novinarku N1 Katarinu Brečić rekavši joj nakon njezina pitanja da “podsjeća na Milanovića”.

HND je pozvao predsjednika Vlade da samo odgovori na novinarska pitanja umjesto da se ponaša kao glavni urednik svih hrvatskih medija i da im docira.

Krajnje neprimjerenim smatraju i postupak glasnogovornika predsjednika republike Nikole Jelića, koji je putem Twittera javno prozvao Sandru Bartolović, dugogodišnju honorarnu suradnicu Hine, novinarku koja već desetljećima prati rad Hrvatskog sabora i političkih stranaka.

“Osoba koja radi i prima plaću u javnom informativnom servisu, Hini prostački sustavno vrijeđa predsjednika Republike. Pozivam sve novinare Hine i djelatnike svih javnih ustanova da oderu po premijeru. I to se valjda smije, neće vam nitko ništa zamjeriti. Ajmo!”, napisao je Nikola Jelić, reagirajući na oštre komentare koje je na svom privatnom Twitter profilu objavila Bartolović o ponašanju predsjednika Zorana Milanovića.

“Takvo prozivanje s pozicije predsjednikova glasnogovornika može se okarakterizirati kao pritisak na novinarku i pokušaj diskreditacije njezina profesionalnog rada, što je potpuno nedopustivo”, upozorio je HND, ustvrdivši da je javnost ta, a ne političari, koja će ocijeniti rad novinara i medija, dok političari i svi drugi javni dužnosnici samo trebaju odgovoriti na postavljena pitanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!