HND: Skandalozan Jollyjev zahtjev za 6,2 milijuna kuna odštete od medija

Vijesti 04. lis 202113:34
N1

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u ponedjeljak je skandaloznim ocijenilo zahtjev poduzetnika Josipa Stojanovića-Jollyja za naknadom štete zbog povrede osobnosti, ugleda i časti, a kojim od portala Telegram.hr, Šibenik In, Šibenik News i Šibenski portal ukupno traži 6,2 milijuna kuna.

”Ovo je dosad nezabilježeni financijski napad na medije u Hrvatskoj i taj je napad, kako nam se čini, uvod u novu seriju tužbi protiv medija s ciljem njihova zastrašivanja i uništavanja”, kazao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko na konferenciji za novinare.

Napomenuo je da je zahtjev za naknadom štete uslijedio nakon teksta na temelju nepravomoćne presude protiv poduzetnika Stojanovića koji je objavio Telegram hr., a prenijeli šibenski portali. Nakon objave uslijedili su zahtjevi poduzetnika za naknadom štete kojim od Telegrama hr. traži 2,3 milijuna kuna, a od tri šibenska portala ukupno 3,9 milijuna kuna, istaknuo je Zovko.

Poziv Stojanoviću da odustane od “sumanutog i skandaloznog zahtjeva”

Naveo je da su iz HND-a o ovom slučaju obavijestili Europsku federaciju novinara, a Stojanovića pozivaju da odustane “od ovog sumanutog i skandaloznog zahtjeva”.

Naglasio je da je ovaj slučaj svojevrsni uvod u raspravu o SLAPP tužbama protiv novinara i medija na predstojećoj skupštini Europske federacije novinara (EFJ) koja će se krajem tjedna održati u Zagrebu.

Zovko je podsjetio da je Ministarstvo kulture i medija nedavno osnovalo Stručnu radnu skupinu s ciljem pružanja savjetodavne podrške u oblikovanju politike suzbijanja SLAPP tužbi, te da je ovaj najnoviji slučaj svojevrsni test odlučnosti nadležnih institucija u suzbijanju ovakvih tužbi.

Poziv ministrici Obuljen Koržinek da se oglasi

”Pozivam resornu ministricu Ninu Obuljen Koržinek da se oglasi”, zaključio je Zovko.

Istaknuo je da je podnošenje odštetnih zahtjeva protiv medija i novinara postalo natjecanje tko će više i za koji iznos tužiti novinare – krenulo se s deset, dvadeset, trideset i sto tisuća kuna, a sada se već stiglo do preko šest milijuna kuna.

Glavna urednica Telegrama hr. Jelena Valentić kazala je da je cijeli slučaj nastao nakon objave teksta i prenošenja nepravomoćne presude protiv Stojanovića autorice Ane Raić Knežević napravljenom, naglasila je, po pravilima novinarske struke. Uslijedio je tužbeni zahtjev zbog povrede časti poduzetnika, ali i zbog izgubljene dobiti njegova poduzeća procijenjene na oko dva milijuna kuna, rekla je Valentić.

Istaknuvši da je to samo jedan u nizu odštetnih zahtjeva protiv Telegrama hr, od kojih su brojni već završili pred sudovima, kazala je da to predstavlja ogromni pritisak na novinare.

Zastrašivanje novinara 

”To je zastrašivanje s željom da nas se spriječi da radimo svoj posao”, poručila je Valentić.

Glavna urednica i novinarka Šibenskog portala Ksenija Bilan ovaj odštetni zahtjev smatra zastrašivanjem novinara,  podsjetivši na brojne slučajeve kada su, navela je, lokalni moćnici pokušali utjecati na pisanje lokalnih medija.

”Osim zastrašivanja i terora ovo shvaćam kao želju da doslovce zatvorimo svoja vrata”, kazala je Bilan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.