Hoće li Milanovićev sin Marko moći primati obje stipendije?

Vijesti 22. ožu 202307:06 1 komentar
N1

Nakon što se predsjednikov sin Marko Milanović prijavio i prošao na Gradskoj stipendiji za izvrsnost od 385 eura mjesečno, ta je vijest izazvala brojne polemike u javnosti oko toga treba li predsjednikov sin, uz plaću roditelja od gotovo 5 i pol tisuća eura, primati i stipendiju. Međutim, pojavila se i informacija da isti sin prima stipendiju Hrvatskog olimpijskog odbora od 180 eura mjesečno. Hoće li moći primati obje?

Uspješan hrvač i odličan učenik Marko Milanović ima uspjeha i u dobivanju stipendija. Nedavno je prošao na natječaju za zagrebačku stipendiju za izvrsnost od 385 eura mjesečno, a, kako je objavio Direktno, već dobiva i onu Hrvatskog olimpijskog odbora.

“On je korisnik naših programa, programa 2/1 i kao odličan hrvač koristi ga. Između ostalog, u tom programu su i stipendije nekakvih čini mi se 150 eura”, potvrdio je za N1 Siniša Krajač, glavni tajnik HOO-a.

U natječaju gradske stipendije jasno je naznačeno da korisnik stipendije ne može biti istodobno korisnik neke druge stipendije financirane javnim novcem, što ova HOO-a jest, pa se postavlja pitanje je li došlo do propusta u dodjeli gradske stipendije? Predsjednik povjerenstva tvrdi da nije. Dodaje da još uvijek nisu službeno dodijeljene – pa ni potpisani ugovori.

“On će se morati odlučiti koju stipendiju će koristiti. Ako se odluči za stipendiju Grada Zagreba, onda mora pogledati što mu stoji u Ugovoru koji je potpisao za stipendiju koju već prima, odnosno po kojim uvjetima se taj Ugovor može razvrgnuti – treba li vratiti cijelu stipendiju ili samo dio već primljene stipendije”, pojasnio je dr.sc. Pavel Gregorić, predsjednik Povjerenstva za dodjelu stipendija Grada Zagreba za izvrsnost.

Iz Hrvatskog olimpijskog Odbora smatraju da razloga za raskidanje Ugovora o stipendiranju – nema.

Na pitanje kakvi su to uvjeti ako se Marko Milanović odluči na raskidanje, glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač odgovara protupitanjem: “Zašto bi se odlučio na raskidanje?”

Na opasku da ne može primati jednu i drugu istovremeno jer su iz javnog proračuna, Krajač dodaje: “Ali kažem Vam da jedna ne isključuje drugu jer se ne radi o sportskoj stipendiji. Po nama, on ne treba raskidati stipendiju sportsku zato jer se radi o sportskom usavršavanju. Školovanje nema veze s nama. Imali smo raznih slučajeva, ali ovakav slučaj da je netko morao raskidati zbog jednog ili drugog, neću tvrditi sto posto, ali mislim da nismo imali.”

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs je jasan – ista pravila vrijede za sve i Gradski ured bi trebao dodatno provjeriti njegovu prijavu.

“Bez obzira na to što su to stipendije koje dijeli Grad, ako su uvjeti natječaja bili potpuno jasni, a ja mislim da su bili jasni, i ako se tamo navodi da nitko ne može primati duple stipendije onda je to – to. Jedino ako bi, što ja u ovom trenutku ne znam, stipendija od strane Olimpijskog odbora bila namijenjena za nešto sasvim drugo. Ali propozicije vrijede za sve, pa tako i za sina predsjednika države”, izjavio je Fuchs.

Stavimo li na stranu etička i moralna pitanja treba li predsjednikov sin primati stipendiju, baš bi ovakav slučaj trebao biti ogledan primjer da uz sport ide i fair-play igra – pa čak i u uvjetima stipendiranja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare