Hoće li Nacionalni stožer odobriti zahtjev za maskama na otvorenom u Zagrebu?

Vijesti 31. ožu 202113:25 > 13:281 komentar
Izvor: Patrik Macek/PIXSELL

Zagrebački stožer traži obavezu nošenja maski i na svim otvorenim prostorima. Hoće li im Nacionalni stožer odobriti tu mjeru?

“Ajmo vidjeti što je Zagreb napisao”, rekao je šef Nacionalnog stožera Davor Božinović na pitanje hoće li odobriti mjeru te ima li smisla zahtijevati da ljudi na otvorenom nose maske dok, recimo, sami šetaju psa.

“Razgovarat ćemo o zahtjevu”

“Imali smo preporuku da se maske nose na otvorenom ondje gdje se ne može osigurati razmak. Virus se može prenijeti na otvorenom, inače se ne bi branila okupljanja. Virus se prenosi aerosolom i kapljično. Aerosol je na otvorenom zanemariv, ali kapljično je vjerojatnije pa maska i u takvim okolnostima može biti korisna. U Splitu su rekli da očekuju gužve na tržnicama, šetnje na rivi, zato su donijeli preporuku za takva mjesta. Meni se to čini logično”, pojasnio je Krunoslav Capak.

“U Belgiji ni psa ne možete sami šetati bez maske”, dodao je Božinović. No, još jednom je ponovio kako mora vidjet zahtjev zagrebačkog stožera. “Kad ga vidimo, razgovarat ćemo i između sebe i s gradskim stožerom”.

Više čitajte OVDJE.

Maske i na terasama kafića?

Podsjetimo, u Zagrebu je 80 posto zaraženih osoba zaraženo britanskim sojem koronavirusa, koji je zarazniji od ranijeg soja. Stoga je stožer preporučio i drugu mjeru – obvezno nošenje maski i na svim otvorenim prostorima. Također, bit će nadzirano i nošenje maski u svim zatvorenim prostorima gdje se odvijaju okupljanja.

Ova mjera tiče se i onih koji će ispijati kave na terasama kafića, najavio je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar. “Kad budu pili kavu, mogu skinuti masku, a onda je odmah vratiti na lice”, objasnio je Šostar.

Komentari

Vaš komentar