Hoće li nova strategija cijepljenja uroditi plodom?

Vijesti 12. velj 202222:17 0 komentara
Goran Stanzl/PIXSELL, Ilustracija

Cijepljenost od samo 56,7 posto ukupnog stanovništva natjerala je Hrvatski zavod za javno zdravstvo i resorno ministarstvo da probaju preokrenuti trend, pa se jučer predstavila nova strategija cijepljenja. Više savjetovanja, više cijepljenja po bolnicama, više mobilnih timova i cijepljenja po kućama u Stožeru misle da bi moglo uroditi plodom i povećati cjepljenost na 70 do 80 posto. Danas smo istražili što kažu oni koji zamišljeno trebaju provesti u djelo i je li nada u veću cijepljenost uoči turističke sezone na dugom štapu.

Ministar Beroš je ljetos u autobusu cijepio Podravce. Tada je cijepljenje izazvalo veliki interes. Danas ga nema, pa će se stožer poslužiti starim metodama, uključujući kućne posjete, od vrata do vrata.

“Ljudi nam se javljaju unaprijed i znamo kod koga idemo i s kojim cjepivom se zele cijepiti, ništa ne ostaje, ništa se ne baca. Znamo koliko je doza u bočici i tako si složimo popis korisnika koji se žele cijepiti”, kaže epidemiologinja HZJZ-a Diana Mayer.

VEZANE VIJESTI

Mobilni timovi ići će planski po kvartovima, jedan dan za istočni dio grada i tako redom. Dosada su obiteljski liječnici već cijepili po kućama i to nepokretne osobe. Šira primjena od vrata do vrata nije im najjasnija:

“Iskreno rečeno, ne vidim što je tu novo. Cijepljenje u kućama, u bolnicama, mobilni timovi, sve to postoji od samog početka cijepljenja. Izjava ministrima u medijima je u starom stilu gdje se potencijalnim izvršiteljima njegovih ideja priopćuje to putem medija. Da je nas kao obiteljske liječnike i one koji su ponovno obilježeni kao glavni izvođači nazovi nove, a stoput prožvakane strategije, da nas se išta pitalo i konzultirao onda bismo mi rekli ministru i Stožeru ono što već svatko zna – da u Hrvatskoj vjerojatno ne postoji nijedna osoba koja ne zna da postoji pandemija, da postoji cjepivo i da je struka preporuča cijepljenje. Tko se želio, se cijepio. U međuvremenu su mnogi preboljeli covid, a oni koji su čvrstog uvjerenja svoje mišljenje nisu promijenili”, rekla je predsjednica Koordinacije liječnika obiteljske medicine Nataša Ban Toskić.

I ponovno se ništa nije pitalo liječnike iako su oni nakon godinu dana od prvih cjepiva stekli nemalo iskustvo:

“Što znači cijepljenje po kućama? Pa ne može se nekome bez dozvole i najave kucati na vrata, postoji privatnost doma. Ne može se nikakva prsila niti psihička niti fizička vršiti ni na kojem pacijentu i kao obiteljski liječnici mi ovakve najave, a pogotovo takve predviđene metode, nipošto ne podržavamo”, govori Ban Toskić.

Na Zagrebačkom velesajmu cijepljeno je nešto više od 388 osoba, pretežno booster doze, prvih doza tek u tragovima, a nove stare metode možda nisu dovoljne za željeni rezultat od 70 ili 80% cijepljenih.

“U svakom slučaju oni mogu pomoći, ali neće oni rjiešiti dosezanje tog postotka. Ukoliko pacijent izrazi sumnje, a znamo da nije cijepljen upravo smo mi liječnici ti koji mogu dati odgovore na sva njihova pitanja i sve te strahove i nedoumice riješiti”, rekla je Mirjana Lana Kosanović Ličina, voditeljica punkta za cijepljenje na Velesajmu.

Više pogledajte u prilogu Anje Perković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!