Hoće li sindikati u masovne prosvjede? Pogledajte što kažu sindikalisti

Vijesti 26. lis 202218:08 0 komentara
N1

Sastanak predstavnika Vlade sa sindikatima zaposlenih u javnim i državnim službama zakazan je za danas u 18 sati. Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak uoči sastanka je poručio da očekuju od premijera konkretnu ponudu.

“Naš zahtjev je jasan – 8 posto od 1. 10. i 5 posto od 1. siječnja”, rekao je Stjepan Topolnjak referirajući se na zahtjev za povećanjem plaća.

Dodao je i da nema potrebe da se Vladin prijedlog stavlja na glasanje pred članstvo sindikata ako to bude samo mali pomak u odnosu na ono što su imali dosad.

VEZANA VIJEST

“Jasno nam je onda što moramo činiti. Idemo u sindikalne akcije. Prvo će sigurno biti prosvjed 8.11. kao što smo najavili, a onda 15. i prosvjed na Trgu bana Jelačića”, kazao je Topolnjak najavaljujući akcije ako danas ne bude postignut dogovor.

Upitan da prokomentira to što za večeras nema najavljenih izjava iz Vlade, što neki tumače kao očekivanje da do dogovora neće doći, Topolnjak je odgovorio:

“Vidjet ćemo, ne znam. Mi očekujemo da se nešto i dogovori danas.”

Stipić: Ako ne završimo pregovore večeras, svi smo u ozbiljnom problemu

Predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić rekao je za ponudu da će sigurno kod djela sindikata ići na izjašnjavanje koje će se provoditi u četvrtak i petak jer bi htjeli dobiti povišicu za listopad.

“Ako se priča slučajno večeras ne bi završila onda smo svi skupa u ozbiljnom problemu”, rekao je Stipić, dodavši da se sindikati spremaju za akcije, a s druge strane ulažu napore da dođe do mirnog rješenja, odnosno dogovora.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić rekao je također da očekuju bolju ponudu i nastavak pregovora, a nakon sastanka vidjet će što će napraviti.

Upitan hoće li u tom slučaju u prosvjede kao i javni rekao je da hoće jer su javne i državne službe solidarne, ali će to biti na drugačiji način.

Na sastanku koji je prvo bio zakazan za 17 sati pa pomaknut na 18 sati sudjeluju predstavnici javnih i državnih službi i premijer koji je dan ranije rekao da će se uključiti u pregovore i izrazio uvjerenje da će pronaći rješenje kojim će biti zadovoljni sindikati te državni i javni službenici.

Svih 11 sindikata javnih službi odbilo je ponudu sa sastanka pregovaračkih odbora održanog 18. listopada na kojem je Vlada nudila povećanja osnovice za plaće za četiri posto s 1. listopadom, te za dva posto s 1. siječnjem iduće godine, uz povećanje božićnice, regresa i dara za dijete.

No, sindikati očekuju da Vlada izađe s “primjerenom ponudom” za povećanje osnovice za plaće jer će jedino pod tim uvjetom zaustaviti planirane prosvjede, najavljene za 8. i 15. studenog.

Plenković: Naći ćemo najbolje rješenje

Podsjetimo, ranije danas prilikom posjeta Koprivničko-križevačkoj županiji novinari su predsjednika Vlade upitali o pregovorima. Premijer Andrej Plenković podsjetio je da su svi dosadašnji razgovori sa sindikatima završavali stalnim podizanjem plaća.

“Svi naši sugovornici jako dobro znaju kakva su postignuća u razgovorima sa socijalnim partnerima naše Vlade i vlada prije nas”, dodao je istaknuvši kako bi bilo dobro vidjeti koliko su kontinuirano rasle plaće od 2016. do 2022.

U pojedinim sektorima plaća je dizana i preko 25 posto, naglasio je.

“Nastavit ćemo razgovore i, siguran sam, kao i dosad, naći najbolje rješenje”, poručio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!