Hoće li slovenski ribari uskoro moći loviti u našem moru i obratno?

Vijesti 14. sij 202222:14 > 22:54 0 komentara
N1

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman i ministrica poljoprivrede Marija Vučković održali su nedavno tajni sastanak s ribarima iz Istre. Prema neslužbenim informacijama koje nitko ne demantira - predstavili su im prijedlog rješenja problema za slovenske i hrvatske ribare na način da bi i jedni i drugi mogli loviti u moru susjedne države. Je li to ustupak za slovensku podršku ulasku Hrvatske u Schengen za sada možemo samo nagađati, no istarski ribari, ali ni neki hrvatski političari nisu neskloni ovoj ideji.

Ispod Dolomita – ribarice. Lov na granici oko koje ratuju godinama. Prema pisanju portala Morski.hr održan je tajni sastanak s ministrima vanjskih poslova i poljoprivrede. Navodno su dogovorili slobodan lov Slovencima do Umaga, Hrvatima do Kopra. I Slovenija će oprostiti milijunske kazne.

Što o svemu kažu ribari?

Ribari iz Savudrije koji su bili na sastanku imaju zavjet šutnje. Ostali smatraju da je možda dogovoren dobar posao.

“Da bi mi odgovaralo da mogu preko, bi sigurno, jer oni imaju lignje, imaju gambere, imaju sve više od nas. Al’ mislim da Slovenci to neće prihvatiti, ako je takav prijedlog izašao, jer ne znam je li izašao”, govori nam ribar iz Savudrije Ezio Kocijančić.

“Najviše ribari trpe oko toga, znači policija sastanci, pratnje, kad idete vani, malo i pod stresom radiit. Znači njaviše trpe ribari. Najbolje kako se ribari dogovore, koliko mogu Slovenci tamo, toliko mi tamo. I gotovo, to je najjednostvnije”, kaže ribar iz Savudrije Vladimir Bašić.

No, ribarska je nesloga već opjevana. Od desetorice ribara na sastanku, samo je jedan, umaški, bio protiv.

“Slovenci nas kažnjavaju, a mi njima nudimo more da bi ribarili, da bi nam ukinuli kazne, pa to samo amateri se mogu tako ponašati. Tko je ovdje kriv za cijelu tu situaciju. Pa politika. Političari su krivi za to sve”, govori ribar iz Umaga Daniele Kolec.

Reakcija službene politike

Pa sad političari pokušavaju popraviti. Iz dvaju ministarstava potvrđuju sastanak, no bio je, kažu, zatvoren i neformalan. Raspravljali su kako pomoći ribarima, kako prekinuti kažanjavanje i omogućiti slobodan lov.

“Navedena otvorena pitanja, posebno o eventualnom oprostu kazni ribarima, trebaju se rješavati između Republike Hrvatske i Republike Slovenije na dobrobit ribara i njihovih obitelji – a na tome će Republika Hrvatska nastaviti predano raditi”, navodi se u zajedničkom priopćenju Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Bivši ministri vanjskih poslova tvrde da je ono najgore između Slovenije i Hrvatske iza nas.

„Mislim da nema razloga da je eskalirao taj sukob nakon arbitraže, i predsude, da je otvoren ono što smo mi dogovorili da ono što smo cijelo vrijeme mi tražili, da bilateralnim putevima dogovore ipak neke prakse koje bi onda možda najmanji broj ljudi ostavljale nezadovoljnima”, kaže Tonino Picula.

“Mi smo sa Slovencima postigli jedan odnos koji je danas ispunjen povjerenjem, to je najvažnija stvar. Mi rješavamo bez skrbnika, tako ćemo i mi sa Slovencima ako se na ovaj pametan način nastavi riješiti pitanje i izlova ribe, suradnje i dugoročnog utvrđivanja granice”, govori Miro Kovač.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!