Horvat: Legalizaciju i imovinsko-pravne odnose rješavat ćemo nakon obnove

Vijesti 22. ruj 202116:25 > 18:11 0 komentara
Banija, Banovina, posljedice potresa, Glina
Tomislav Miletic/PIXSELL/ilustracija

Ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Darko Horvat otkrio je u srijedu detalje izmjena Zakona o obonovi koji će uskoro u javnu raspravu, istaknuvši da će država sve prijepore oko legalnosti i imovinsko-pravnih odnosa rješavati nakon obnove, a ne prije nje.

“Sve ono što bude prijepor, rješavat ćemo nakon obnove. Tada ćemo rješavati legalizaciju i imovinsko-pravne odnose”, izjavio je Horvat ustvrdivši da u procesu obnove, nakon što se izmjeni zakon, nijedan “papir” više neće biti prepreka.

VEZANE VIJESTI

Svaki oštećeni objekt koji ima crvenu ili žutu naljepnicu gledat će se kao jedinstvena konstrukcijska cjelina. Na primjeru višestambene zgrade najavio je da državi više neće biti bitno “ima li u njoj pet, sedam ili 17 stanova”, a više se neće preispitivati tko je vlasnik zgrade ili kuće.

“Sve žute i crvene zgrade, pa i sve one zgrade koje su nelegalne, a ne nalaze se na koridorima bitnim za državu, mi ćemo kroz proces obnove moći legalizirati”, rekao je Horvat.

Zakonske izmjene kojima se uvodi novi pristup obnovi trenutno su u fazi međuresornog usuglašavanja i procjene fiskalnog učinka, a javna rasprava će započeti uskoro.

“Sva zainteresirana javnost dobit će priliku 15 dana uputiti svoju kritiku na novi zakon”, kazao je Horvat i obećao je da će i nakon rasprave u zakon “ukomponirati sve dobre ideje”.

Bit će zadovoljan bude li obnova gotova za desetak godina

Na pitanje kada se može očekivati završetak obnove, Horvat je odgovorio da će postpotresna obnova biti dugoročna i skupa, kao i ona nakon rata, a bilo bi neodgovorno reći “obnovit ćemo Zagreb i Banovinu za pet, sedam ili 10 godina’”.

VEZANA VIJEST

“Teško mi je u ovom trenutku obećavati išta, pogotovo pet godina, svjestan činjenice s kakvim se sve problemima nosimo. Budu li Zagreb i Banovina obnovljeni za desetak godina, osobno ću biti zadovoljan”, kaže.

Naglasio je da će dinamika obnove ovisiti o potrebnim sredstvima.

“Dio financijske omotnice smo osigurali, dinamika će sigurno ovisiti i o pribavljanju ostalog dijela potrebnih sredstava”, rekao je Horvat, koji je sudjelovao na Međunarodnom kongresu inženjera strojarstva u Vodicama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!