Vlada razmatra kako pomoći građevinarima zbog poskupljenja materijala

Vijesti 09. ruj 202116:34 > 17:10
Damir Spehar/PIXSELL/Ilustracija

Vladini resori razmatraju načine na koje država može pomoći građevinarima čije je poslovanje ugroženo izraženim rastom cijena građevinskog materijala, rekao je u četvrtak ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

Horvat kaže kako “ulazimo u razdoblje povećane inflacije u kojemu će Vladina pomoć biti potrebna” i to ne samo unutar granica RH, nego i na razini Europske unije, jer su EU-ove kvote  za uvoz pojedinih materijala već u rujnu ispunjene.

To je, kako je objasnio, jedan od razloga rasta cijena željeza, bakra, aluminija i drugih građevinskih materijala.

Hrvatska je po njegovim riječima u složenijoj situaciji nego druge europske zemlje zbog pojačanih potreba za građevinskim materijalima nakon potresa, ali i objave Nacionalnog plana oporavka i otpornosti od koga se očekuje da bude investicijski zamašnjak od 50 milijardi kuna, a tu je i nova financijsko razdoblje EU-a.

Horvat ističe da zbog rasta cijena nije ugrožena obnova nakon potresa te da će država, bude li potrebno i ako vidi da domaći građevinari ne mogu sve odraditi, na natječajima otvoriti vrata i onima iz inozemstva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar