Hripavac se širi Splitom, liječnica otkrila na koje simptomte treba obratiti pažnju

Vijesti 26. ruj 202322:24 0 komentara
Losevsky Pavel / Alamy / Alamy / Profimedia / ilustracija

U Splitskoj-dalmatinskoj županiji proširio se hripavac. Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko dalmatinske županije, prim.dr.sc. Željka Karin objasnila je kolika je opasnosti od ove bolesti.

Kako je Karin kazala za RTL, najbolji način zaštite je cijepljenje protiv hripavca. “Kod nas je procijepljenost djece predškolske dobi, odnosno dojenačke dobi primo-vakcinirano ispod 86 posto djece, a potpuno cijepljeno ispod 72 posto djece. Da se ne bi širila bolest, potrebno je procijepiti 95 posto djece.”

Simptomi bolesti

“Roditelji moraju znati da su u početku simptomi blagi. Prvi tjedan to izgleda kao blaga prehlada. Curi im nos, blago kašlju. Karakteristično je da ova bolest uglavnom ne ide s temperaturom, međutim nakon 8 do 10 dana, simptomi se pogoršavaju i krenu jake navale kašlja od koje djeca teško mogu disati”, istaknula je Karin i dodala:

“Ostaju bez zraka, zacrvene se, oni dojenačke dobi čak i poplave. Karakteristično je i da kada između tih napadaja dođu do zraka, da jako duboko udahnu, pa se često u narodu za ovu bolest kaže ‘kukurikavac’ jer je taj udah jako snažan i glasan. Treba naglasiti da djeca jako često izlučuju viskoznu sluz i da mogu jako povraćati nakon napada kašlja. Čak i blaže aktivnosti, poput kretanja i hranjenja, mogu uzrokovati napad kada je u pitanju hripavac.”

Karin preporučuje roditeljima da cijepe svoju djecu. “Moramo upozoriti roditelje da cijepe djecu zbog posljedica koje mogu imati od hripavca. Često može doći do težih posljedica, posebno kod dojenčadi jer mogu dobiti komplikacije poput upale mozga, a nekada to može rezultirati i smrću.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.