Hrvati jasno poručuju: Pobjednik utakmice već se zna! A što kažu Japanci?

N1

Dok se navijači zagrijavaju za sutrašnju utakmicu, naša Nataša Vidaković provjerila je kako Hrvati, ali i Japanci koji žive ili su živjeli u Hrvatskoj, prognoziraju rezultat okršaja između reprezentacija Zemlje izlazećeg Sunca i, kako neki duhovito komentiraju, Zemlje kojoj nikako da svane.

Soichiro ili jednostavno – Ćiro, kako ga zovu prijatelji, prvi je put posjetio Hrvatsku prije 25 godina, zaljubio se u Hrvaticu i odlučio ostati. Danas je vlasnik novootvorenog restorana u centru Zagreba.

“Odrastao sam u Tokiju, u mnogoljudnom gradu. Bilo mi je to previše. Shvatio sam da želim živjeti u opuštenijem okruženju, a ovdje su priroda i zrak predivni”, rekao je Soichiro Minami.

Iako je bejzbol najpopularniji sport u Japanu, nogomet je postao sve popularniji. Tako da Soichiro utakmicu između Japana i Hrvatske ne planira propustiti. Njegova prognoza – 2:1 za Hrvatsku.

Koje su prednosti, a koje mane obje momčadi zna sportski novinar i ekonomski stručnjak s japanskom adresom, Yasuyuki. Toliko mu se svidjela Hrvatska da je 2001. dao otkaz na poslu u japanskoj banci kako bi se preselio u Zagreb, gdje je i naučio hrvatski.

“Ja sam prvi put došao u Hrvatsku u Zagreb 1997. godine. Imao sam tjedan dana godišnji odmor i tada sam gledao utakmicu Dinama protiv Newcastlea. Dopada mi se Hrvatska i dopao mi se Dinamo Zagreb i Grad Zagreb pa sam onda nakon putovanja dao otkaz”, rekao je Yasuyuki Nagatsuka.

I to zbog ležernijeg načina življenja u Hrvatskoj. Za vrijeme boravka u Hrvatskoj preveo je autobiografiju Luke Modrića na japanski, koja se ondje prodala u 5.000 primjeraka. Ipak, nakon 10 godina provedenih u Zagrebu, zbog obitelji se privremeno vratio u Tokio jer, kaže, planira uskoro povratak u Hrvatsku.

Što se rezultata tiče, Yasuyuki predviđa 1:0 za Hrvatsku. S njim se ne slaže bivši igrač Rijeke, ali i bivši nogometni reprezentativac Japana, Matsubara, koji ističe da će Japanci biti itekako motivirani za pobjedu protiv Hrvatske, posebice zbog činjenice da nikada prije nisu bili među najboljih osam na Svjetskom prvenstvu.

Smatra da bi Japan mogao itekako namučiti izbornika Dalića i igrače jer hrvatska reprezentacija ima slabu točku koja bi Japancima mogla dati priliku za kontranapad.

No, hrvatski fizičar koji je svoj postdoktorat odradio upravo u Japanu, dobro poznaje mentalitet Japanaca i misli da Hrvatska u teškoj utakmici može umiriti japanski trk i želju za pobjedom.

“Poznavajući njihov mentalitet, da su oni prije Svjetskog prvenstva napravili ovakav file o svakoj od reprezentacija sa kojom bi mogli doći u susret. Tako da o Hrvatskoj imaju nevjerojatan file, o stilu igre, pogledani su svi mogući filmovi kako naši igraju… Dakle, našem izborniku Daliću preporučujem maksimalnu ozbiljnost, kao da igramo protiv Francuske u finalu”, rekao je Tonči Tadić, potpredsjednik Hrvatsko-japanskog kulturnog društva.

A Hrvati jasno poručuju – pobjednik se već zna.

Gdje god pratili utakmicu, na poslu, kod kuće, u obližnjem kafiću ili na otvorenom – navijači su dvanaesti igrač u nogometnoj poslastici između Japana i Hrvatske. Naprijed, Vatreni!

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.