“Razminiranje ukrajinskog područja veličine tri Hrvatske trajat će desetljećima”

Vijesti 01. tra 202310:06 0 komentara
AFP

Hrvatska veleposlanica u Kijevu, Anica Djamić gostovala je u Novom danu u kojem je komentirala ratno stanje u Ukrajini.

“Svaki dolazak u Kijev ima veliku važnost. Tako pokazuje Ukrajincima da nisu sami. Podrška Andreja Plenkovića u Kijevu nije samo prijateljska podrška, nego je podrška i jedine zemlje u EU-u koja ima iskustvo rata”, rekla je hrvatska veleposlanica u Kijevu Anica Djamić.

Ona kaže kako je ukrajinski grad Bucha dobila naziv grada heroja jer je simbol stradanja nevinih i civila.

“To je bio prvi šok za cijelu Ukrajinu da se takvi zločini mogu dogoditi nad civilnim stanovništvom. Svima je stalo da se od najizvornijih sudionika tih događanja prikupe dokazi, zbog toga je osnovana i digitalna platforma. Postoji jedna skupina koju su osnovale EU, SAD i Velika Britanija, a u njoj sudjeluju i dva stručnjaka iz Hrvatske. Kažnjivost je ono što se želi postići kako zločini ne bi ostali nekažnjeni”, rekla je.

Navodi kako je procesuiranje zločinaca dug i složen proces.

“Politička podrška koju je Ukrajina dobila može rezultirati vrstom političkog pritiska da se to dogodi ranije. Bit će potrebno zadovoljiti sve pravne okvire da bi se sudilo za određene počinjene zločine”, rekla je pa je prokomentirala razminiranje ukrajinskih površina.

“Ako znamo da je površina u Ukrajini veličine tri Hrvatske zaražena minama, onda znamo da postoji široko polje rada. Mi još nismo završili proces razminiranja više od 30 godina nakon rata, i Ukrajina će to raditi nekoliko desetljeća”.

AFP

Za kraj poručuje da čim je rat počeo da su se naši prioriteti promijenili.

“Naši građani koje je trebalo evakuirati došli su u fokus, kao i organiziranje humanitarne pomoći. Kad bismo reagirali na svaku uzbunu, ne bismo mogli ništa raditi. Dobili smo upute kada zaista otići u sklonište”, zaključila je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!