Hrvatska putovnica sve jača na ljestvici najmoćnijih svjetskih putovnica, evo na kojem smo mjestu

Vijesti 22. sij 202420:14 0 komentara
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Velika promjena dogodila se na ljestvici najmoćnijih svjetskih putovnica prema slobodi putovanja koju svojim građanima omogućuju obične putovnice tih zemalja. Prema Henley Passport Indexu, Hrvatska je na visokom 13. mjestu.

Zbog toga što bez vize Hrvati mogu putovati na 172 odredišta u svijetu, mnogi su svoje putovnice “objesili o klin”. Vrijedila ona ili ne većini stoji u ladici.

Zbog toga ih je, prema podacima MUP-a, prošle godine bilo 26.810 manje nego 2022., što je blaži pad u odnosu na prethodne godine. A lakše putovanje samo je jedan od razloga visoke pozicije na ljestvicama najjačih. Rejtingu pridonosi i njezina specifična vrlo rigorozna sigurnosna izrada. Tiska se na posebnim strojevima, a pazi se i na najsitniji detalj.

“Radnici se ne mogu slobodno kretati po proizvodnim pogonima i strogo im je ograničeno kretanje, i kada, recimo, idu u kantinu na ručak, različiti odjeli su raspoređeni u različito vrijeme”, kaže Blaž Sviličić, direktor Sektora proizvodnje u AKD-u.

Hrvatska putovnica osigurava lakše kretanje

Zbog toga što hrvatska putovnica osigurava lakše kretanje, ona je izrazito cijenjena i tražena u krim miljeu, a da za njom postoji potražnja govori i to što se na jednoj ilegalnoj stranici može kupiti po cijeni od 500 dolara.

“Mi imamo 24-satno snimanje i onda utvrđujemo što se u proizvodnji dogodilo. Znači, u svakom trenutku znamo koji je radnik radio koji dio proizvoda i uvijek možemo u roku 24 sata utvrditi tko je sudjelovao u procesu i preko kamera utvrditi tko je kompromitirao proizvodnju”, kaže Sviličić.

U AKD-u kažu u 30 godina rada to se nikada nije dogodilo. Osim o putovnicama građana, brigu vode i o još nekoliko vrsta za koje građani rijetko znaju. Naime, u proizvodnji i optjecaju još su crvena i svjetloplava putovnica koje se izrađuju prema međunarodnim konvencijama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!