U Hrvatskoj jedno od četiri strateških skladišta EU-a za izvanredne situacije

Vijesti 20. velj 202313:16 0 komentara
FRANCOIS NASCIMBENI / AFP

Hrvatska, Francuska i Poljska pridružile su se Finskoj u domaćinstvu rescEU-a vrijednost čijih se zaliha procjenjuje na 545,6 milijuna eura.

Europska komisija gradi strateške rezerve za odgovor na kemijske, biološke, radiološka i nuklearne prijetnje. Rezerve će uključivati protuotrove, antibiotike, cjepiva, sedative i profilaktičke tretmane, kao i specifičnu opremu za odgovor na nuklearnu prijetnju, poput detektora i pribora za dekontaminaciju te osobne zaštitne opreme (plinske maske i zaštitna odijela, npr.).

Uspostava četiriju zaliha predstavlja međusektorsku suradnju između zdravstvenih tijela i tijela civilne zaštite EU-a. Nakon uspostave, države članice moći će zatražiti mobilizaciju relevantnih zaliha putem Centra za koordinaciju odgovora u hitnim slučajevima (ERCC).

Zbog čega sve ovo?

Iz Komisije objašnjavaju kako ljudi mogu biti izloženi CBRN afensima kao rezultat nenamjernih katastrofa (npr. curenje iz kemijskog postrojenja, incidenti u nuklearnim elektranama, širenje zarazne bolesti…) ili namjernih incidenata (npr. teroristički napad). Ruski agresijski rat protiv Ukrajine dodatno je naglasio potrebu za strateškim zalihama dostupnih kritičnih medicinskih protumjera i CBRN opreme za odgovor kako bi se zaštitili građani EU-a, posebno u slučaju CBRN napada ili nesreća, kažu.

Kroz Mehanizam civilne zaštite EU-a, mobilizirana je KBRN pomoć u naturi iz 26 država članica i iz postojećih rescEU strateških rezervi. To je uključivalo kemijske detektore, radiometrijske instrumente, dekontaminaciju i osobnu zaštitnu opremu uz terapeutike kao što su tablete kalijevog jodida i protuotrovi.

Međutim, pandemija je istaknula nedostatak rezervnih kapaciteta osnovnih medicinskih protumjera. Nove prijetnje, poput koronavirusa, ali i CBRN incidenti mogu nadvladati sposobnost država članica EU-a da pomognu jedna drugoj, osobito kada se nekoliko europskih zemalja istodobno suoči s istom vrstom katastrofe.

Zalihe nadziru Europska civilna zaštita i operacije humanitarne pomoći (ECHO) i Europska uprava za pripravnost i odgovor na hitne zdravstvene situacije (HERA).

Sadašnja uspostava strateških rezervi izravan je odgovor na drugu identificiranu prijetnju. rescEU pruža dodatni sloj zaštite i osigurava brži i sveobuhvatniji odgovor na katastrofe. Rezerve rescEU u potpunosti financira EU, a Europska komisija, u bliskoj suradnji sa zemljama u kojima se nalaze rezerve, kontrolira njihov rad. U hitnim slučajevima strateške rezerve rescEU pružaju pomoć prvenstveno državama članicama EU-a i državama sudionicama Europskog mehanizma civilne zaštite.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!