Hrvatska u Schengenu: Kako će izgledati prelazak granica od 1. siječnja?

Vijesti 10. pro 202220:51 0 komentara
N1

Načelnik Uprave za granicu Zoran Ničeno u Dnevniku N1 govorio je o ulasku Hrvatske u Schengen te kako će se to reflektirati na putovanja.

“Ovo je zaista jedno veliko postignuće na kojem se radi godinama. Prošli smo strogu evaluaciju koju niti jedna druga država nije prošla”, rekao je Ničeno pa kao primjer naveo slučaj kada su mislili da smo spremni, a potom su u osam područja dobili 281 primjedbu i preporuku za dodatan rad, opremanje i edukaciju.

Odgovarajući na pitanje kako će izgledati prelazak granica od 1. siječnja, Ničeno je kazao da će građani Hrvatske i svi koji dolaze iz EU osjetiti ukidanje unutarnjih granica EU prema Hrvatskoj.

VEZANA VIJEST

“Dakle, nema kontrole, nema zadržavanja. Kontrole mogu biti usmjerene na ciljane osobe, vozila i radnje koje su povezane s krijumčarenjem, nezakonitim migracijama i općenito prekograničnim kriminalom”, rekao je pa se osvrnuo i na prelazak granice prema susjednim državama koje nisu u EU.

Istaknuo je da se za putnike koji prelaze vanjske granice EU neće promijeniti ništa značajno od 1. siječnja jer se već godinama provodi šengenski model.

“Zadnja velika promjena je bila 2017. godine kada su uvedene sustavne provjere i od tada mi radimo po šengenskom modelu na našim vanjskim granicama prema BiH, Srbiji i Crnoj Gori. Tu se kontroliraju kroz jednake baze podataka svih država članica, nacionalnih baza i Interpolovih baza podataka valjanost dokumenata putnika, potom se provjerava vozilo skeniranjem tablica, uparuje se vozilo s vozačem…”, naveo je Ničeno.

Otkrio je da trenutno broje 6500 graničnih policajaca s tendencijom da se taj broj još podigne kroz godine.

Govoreći o migrantskom pritisku na granice, kazao je da očekuju, a i već vide pritisak EU prema državama Zapadnog Balkana. Pritom je posebno istaknuo važnost predgraničnog rada naših susjednih država.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!