Hrvatska veleposlanica u Ukrajini: Ovdje je nešto manje od sto Hrvata

Vijesti 12. velj 202222:02 0 komentara
Screenshot: HRT

Hrvatska veleposlanica u Ukrajini Anica Đamić gostovala je u Dnevniku HRT-a. Rekla je da je u Ukrajini trenutačno nešto manje od sto hrvatskih državljana. U stalnoj su komunikaciji i dostavljaju im se obavijesti koje mogu naći na internetskim stanicama Veleposlanstva.

Najnovija preporuka Ministarstva vanjskih i europskih poslova, rekla je Đamić, odnosi se na izbjegavanje svih putovanja u sva područja Ukrajine, osobito u granična područja na istoku, sjeveru i jugu.

“Onima koji žive u Ukrajini preporučuje se da privremeno napuste zemlju. Dio ih je već otišao, a o odlascima Veleposlanstvo saznaje samo ako im se jave”, rekla je Đamić.

Poručila je da je u obostranom interesu da se takva informacija dojavi. Neki do njih profesionalno su vezani uz Ukrajinu, drugi privatno, pa će i procjena o odlasku ovisiti o situaciji svakog pojedinca, dodala je hrvatska ambasadorica.

“Neka ljubav pobijedi”

Veleposlanstvo je u stalnom kontaktu s MVEP-om i ovisno o razvoju situacije poduzet će korake u smjeru repatrijacije. Veleposlanstvo radi do daljnjega, a u situaciji su kada osjećaju da diplomacija nije posao, nego poziv koji se živi 24 sata dnevno sedam dana u tjednu. Razvila se pojačana solidarnost s drugim veleposlanstvima, dodala je Đamić.

“Na ulicama Kijeva danas je tmuran i prohladan dan, građani su kod kuće, situacija je uobičajena, osim što ima malo manje turista, a ne vjerujem da je to samo zbog lošeg vremena. Zbog Valentinova i raspoloženje je vedro. Neka ljubav pobijedi”, zaključila je veleposlanica u Ukrajini za HRT.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!