Hrvatske šume odbacile prozivke europarlamentarca za prekomjernu sječu

Vijesti 16. ruj 202118:02 > 18:14 1 komentar
Šumarstvo, sječa drva, trupc
Unsplash/Ilustracija

Hrvatske šume u četvrtak su opovrgnule europarlamentarca i supredsjedatelja Europske stranke zelenih Thomasa Waitza koji ih je prozvao za prekomjernu sječu, posebno na području Crne Mlake, te su poručili da je "nestručnim i neprovjerenim informacijama" nanio reputacijsku štetu.

Waitz je nakon što je tijekom srpnja posjetio Hrvatsku pokrenuo medijsku kampanju kako bi upoznao javnost s “razmjerima štete uzrokovane prekomjernom sječom na područjima kojima upravljaju Hrvatske šume”

U otvorenom pismu EU-ovom povjereniku za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijusu Sinkevičiusu upozorio je na “alarmantno stanje u hrvatskim šumama, posebno na području Crne Mlake, posebnom ornitološkom rezervatu smještenom južno od Zagreba, gdje je svjedočio kršenju propisa Natura 2000 te Ramsarske konvencije”.

Iz Hrvatskih šuma u demantiju poručuju kako su začuđeni što Waitz pri posjetu Hrvatskoj nije zatražio stručno pojašnjenje i obratio se službenim institucijama koje se bave područjem šumarstva.

“Da se obratio, dobio bi konkretne podatke za sva područja od interesa, pa tako i za područje Crne Mlake, koje je proglasio ‘prekomjerno posječenim’, iako na tom području Hrvatske šume posljednjih godina uopće nisu obavljale sječe”, ističu Hrvatske šume.

Objašnjavaju da je područje Crne Mlake bilo obraslo sastojinama poljskog jasena, koje je poharala gljivica chalara (Chalara froxinea), zbog čega se jasen posušio pa je te površine trebalo hitno sanirati.

Jasen je posječen 2016. te su zasađene sadnice hrasta lužnjaka i crne johe, što su Hrvatske šume financirale vlastitim sredstvima. Sušne godine uvjetovale su sušenje dijela sadnica, pa su inspekcijskim nadzorom i nalogom 2018. prebrojane neuspjele sadnice, a Hrvatske šume nastavile su popunjavati područje novim sadnicama.

“Ovakvim nestručnim i neprovjerenim informacijama je Hrvatskoj, a ne samo Hrvatskim šumama, nanesena golema reputacijska šteta, osobito jer u međunarodnim stručnim krugovima hrvatsko šumarstvo slovi kao uzorno i pojam je izvrsnosti u gospodarenju šumama”, poručuju Hrvatske šume.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare