Hrvatski novinari i nakladnici počinju pregovore o internetskim naknadama

Vijesti 30. svi 202409:31 0 komentara
Igor Soban/PIXSELL

Predsjednik Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) Goran Penić potvrdio je uoči redovite skupštine u subotu 1. lipnja da su s nakladnicima održani inicijalni razgovori o internetskim naknadama te da DZNAP predlaže podjelu u omjeru 50:50 posto.

“Održali smo inicijalni razgovor s nakladnicima oko internet naknada, ali to još nisu i službeni pregovori. Bilo koju ponudu koju dobijemo, planiramo staviti na skupštinu. Ništa nećemo sami odlučivati, a naš je stav i dalje da ta podjela ide u omjeru 50:50 kao i kod prihoda od press clippinga”, kazao je Penić za Hinu.

Dodao je i kako je DZNAP održao brojne online sastanke sa sličnim organizacijama kako bi se upoznao s njihovim iskustvima i koji je omjer podjele naknada između nakladnika i novinara te da se kreće od najmanje 33 posto u Njemačkoj do 50 posto u Sloveniji i Poljskoj.

Riječ je o višemilijunskim iznosima koji bi u bližoj budućnosti hrvatskim nakladnicima i novinarima trebale platiti velike internetske platforme, a ključnu riječ u tim pregovorima imaju nakladnici.

Penić ističe i da detalje razgovora s nakladnicima u DZNAP-u ne mogu iznositi javno zbog potpisanog ugovora o povjerljivosti.

No, osim pregovora oko internetskih naknada, na predstojećoj skupštini DZNAP-a u subotu u zagrebačkom Novinarskom domu novo predsjedništvo, izabrano u veljači, predstavit će svoje prvo izvješće o radu, financijsko izvješće za prošlu godinu i plan rada te usvojiti liste top 240 novinara po prodanosti press clipping agencija. Bit će predstavljeno i godišnje izvješće o transparentnosti i izmjene Pravilnika za prijavljivanje projekata.

“U dva smo mjeseca rada izradili korigiranu listu za 2021. i liste za 2023. tako da će naši članovi dobiti isplate za obje liste. Tu je i isplata rekordnog iznosa od 20.000 eura od zastara koji smo odlučili u jednakim iznosima isplatiti svim članovima kao socijalni dodatak zbog inflacije, što povećava glavarine za 45 posto. Nakon usvajanja lista i odluke o raspodjeli sredstava, isplate bi trebale ići sredinom lipnja, a plan je da od iduće godine to ide puno prije, već krajem ožujka”, kazao je Penić.

Jagoda Marić tradicionalno prva po broju prodanih tekstova

Kada je riječ o listama, ističe Penić, kolegica Jagoda Marić sada je već tradicionalno prva na listi web i print novinara s 11.353 prodana teksta, a čak sedam novinara Novog lista je u top 10.

Tu je i dvoje novinara iz Večernjeg lista te kolegica s dnevno.hr. Na listi je ujedno najviše novinara Večernjeg lista, njih 36, zatim 31 novinar Jutarnjeg lista, 29 novinara Novog lista te po 15 novinara Slobodne Dalmacije i Glasa Slavonije.

Dodaje i kako je ukupno prodano više od 477.000 članaka. Kada je riječ o radio i televizijskim novinarima, Hrvatski radio (HR) je rekorder – među top 10 imaju četiri novinara, Lovorko Magdić je prvi na listi s prodana 1443 priloga.

U top 10 je i pet novinara s N1 i jedan s HRT-a. HR ujedno ima i najviše novinara na listi, njih 17, a tu je i 12 novinara N1, sedam s HRT-a, dvoje s RTL-a i jedan s Nove TV.

Penić ističe i kako je novo vodstvo DZNAP-a započelo inicijalne razgovore oko povećanja prihoda od javne posudbe u knjižnicama s Ministarstvom kulture, razgovore oko naknade za umnožavanje autorskog djela za privatno korištenje sa ZAMP-om te da je u planu za ovu godinu i pokretanje akcije potpisivanja autora.

“Problem je to s kojim se suočavamo godinama i na koji smo upozorili u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava, a u tom smo smjeru napravili ogroman iskorak. Hrvatska udruga digitalnih izdavača izdala je smjernice za prenošenje sadržaja u kojima se nisu spominjali autori. Kontaktirali smo ih s našom inicijativom da se potpisuju i autori i poslali im prijedlog izmjena smjernica te sada čekamo njihov odgovor”, kazao je Penić.

Izvršeni svi zahtjevi inspekcije zavoda za intelektualno vlasništvo

Osim toga, novo vodstvo DZNAP-a izvršilo je sve zahtjeve iz nalaza inspekcije Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo (DZIV) kojih je, ističe Penić, “bilo stvarno poprilično” te je, između ostalog, kontaktirano 200 nakladnika da s njima potpišu ugovore kako im novac ne bi otišao u zastaru.

“Do danas smo potpisali 21 ugovor s izdavačima ukupno 46 medija i isplatili im više od 21.000 eura”, kazao je čelnik DZNAP-a. Uz to, napravljen je plan ušteda rada predsjedništva te je DZNAP otvoren svim članovima jer, kako ističe, žele biti transparentni i obavještavati članstvo o svemu što rade kroz redovite kanale komunikacije.

U skladu s tim, izmijenjen je i način izrade godišnjeg izvješća o transparentnosti na način da su u njemu sad prikazani svi troškovi rada predsjedništva. Penić je istaknuo i da je osnovan odbor za statut u kojem su bivša predsjednica društva Božica Babić, bivši članovi predsjedništva Zvonko Pavić i Mario Ćužić te Gabrijela Galić.

“Smatramo da oni svojim iskustvom i znanjem mogu doprinijeti razvoju i stabilnosti DZNAP-a te nam predložiti izmjene temeljnog dokumenta kojeg onda planiramo staviti i na javnu raspravu prije nego što ga pošaljemo skupštini na usvajanje”, zaključio je Penić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!