HZJZ objavio nove preporuke, provjerite na što se sve odnose

Vijesti 01. lis 202108:47 > 08:53
Izvor: Emmanuel DUNAND / AFP / Ilustracija

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je sinoć nove preporuke oko trajanja karantene za bliske kontakte koje se skraćuje sa 14 na 10 dana, postupanje s kontaktima te su detaljno naveli i kad se treba testirati djecu, s obzirom na velik broj među novozaraženima. Više o tome bit će riječi na press konferenciji Nacionalnog stožera.

Upute HZJZ-a

Trajanje karantene za bliske kontakte oboljelih skraćuje se na deset dana.

Izuzeće od potrebe za testiranjem za osobe koje su preboljele covid-19 ili potpuno cijepljene, a nemaju simptome bolesti i nisu bile u bliskom kontaktu sa zaraznom osobom produljuje se na 12 mjeseci.

Zdravstveni djelatnici i djelatnici u drugim ustanovama koji dolaze u kontakt s osjetljivim pojedincima (skupinama) koje ne podliježu karanteni moraju se testirati PCR testom odmah nakon bliskog kontakta s oboljelom osobom, 7. dana nakon kontakta i 14. dan nakon kontakta, bez obzira na cjepni status i preboljenje.

Naglašava se potreba svaki brzi antigenski test potvrditi PCR testom, zbog administrativnih razloga, tj. ishođenja digitalne covid potvrde, što ne znači da se pozitivan rezultat brzog antigenskog testa ne smatra dovoljnim za postupanje s osobom kao oboljelom od COVID-19 u smislu izolacije i obrade kontakata.

Kao prvi izbor testa za dijagnostiku preporučuje se PCR test, kad god to dozvoljavaju kapaciteti testiranja i specifičnost situacije.

Uzimajući u obzir da je od drugog tjedna školske godine zabilježen veći udio novozaraženih u dobi 10-19 godina od uobičajenog, svaki učenik koji je izostao iz škole zbog bolesti pa i kada se primarno ne sumnja na covid-19 (kod sumnje na običnu prehladu i običnu virozu, sumnje na alergiju, gastrointestinalne smetnje, upala uha ili bol u uhu, upala sinusa, bol u trbuhu, grlobolja, glavobolja, umor, pospanost, loše osjećanje, tek blago povišena tjelesna temperatura i sl.) treba se testirati te se može vratiti u školu nakon zaprimanja negativnog nalaza ili nakon preboljenja covid-19 što je najranije 10 dana od početka bolesti.

Više možete pročitati OVDJE.

Pressicu Stožera s početkom u 11 sati pratite na OVOM LINKU.

Komentari

Vaš komentar