I Bačića iznenadilo uhićenje Gabrijele Žalac

Vijesti 11. stu 202111:38 > 13:20 3 komentara
N1

HDZ-ov Branko Bačić u N1 Studiju uživo komentirao je uhićenje bivše ministrice Gabrijele Žalac, odnos Banskih dvora i Pantovčaka, ali i uvođenje covid potvrda.

“Iznenadilo me tim više što je predmet nekoliko godina pri Državnom odvjetništvu”, rekao je Branko Bačić o uhićenju Gabrijele Žalac i dodao: “U Saboru smo krajem prošle godine donijeli Zakon kojim je otvoren Ured europskog javnog tužiteja čime je nadležnot za postupanje u nezakonitostima oko korištenja Europskih fondova prebačeno na taj ured. Vlada je predlažući takav Zakon napravila dodatni iskorak. Cilj je osigurati sve pravne instrumente za onemogućavanje nezakonitog postupanja s EU fondovima, treba stroža kontrola, to je poruka svima koji se u takve nezakonite poslove upuštaju.”

VEZANE VIJESTI

Komentirajući činjenicu da se Žalac sumnjiči za 13 i pol milijuna kuna, rekao je: “Mislim da je ona prva, Kuščevića se tereti za radnje prije nego je ušao u Vladu, za Marića ni ne znam. Znam koliko i vi, ono što čitam iz medija, da se Uskok tim predmetom bavio, da ga nije dovršio i da je predao dokumentaciju Uredu europskog tužitelja. I ovo je epilog. Prepotstavljam da će se zatražiti istražni zatvor, ali vidjet ćemo.”

O eventualnom izbacivanju Gabrijele Žalac iz Predsjedništva HDZ-a Bačić je istaknuo:

“O suspenziji odlučuje Visoki časni sud”

“Uvijek postupamo sukladno Statutu – ako dođe do teške povrede članskih prava, moguća je suspenzija. Pritom treba voditi računa o načelu presumpcije nevinosti. O suspenziji odlučuje Visoki časni sud. S obzirom da je članica Predsjedništva, ne može lokalni ogranak odlučivati o njezinom statusu.”

Komentirao je i Milanovićevu izjavu da je Žalac Plenkovićev kadar:

“Ministri su u pravilu izbor predsjednika Vlade, Plenković ju je predložio kao stručnjakinju za EU fondove, pokazala se u županiji s odličnim rezultatima. I kao ministrica je u početku imala visoku razinu korištenja sredstava i mislim da je napravila iskorak u odnosu na zatečeno stanje Milanovićeve Vlade. Nitko od ministara ili zastupnika nema mandat da bi postupao protivno zakonu. Svako od nas je pojedinac i ne može se to vezati uz onog koji vas je predložio. U vrijeme Vlade Milanovića imali smo problema s visokopozicioniranim dužnosnicima. Svatko ima svoj integritet i odgovoran je za svoje postupke.”

“Mislim da ovakve izjave nisu dobre jer tako se vrši utjecaj na sudbenu vlast i ovime su unaprijed govori o njezinoj krivici, a još nije podignuta optužnica, to je pritisak na sudbenu vlast”, dodao je Bačić o Milanovićevim komentarima i dodao: “To je po meni nedopustivo da visokopozicionirani dužnosnici komentiraju predmete u tijeku.”

“Predsjednik koristi verbalno nasilje”

O sukobu ministra Banožića i predsjednika Milanovića rekao je:

“Predsjednik Republike često koristi verbalno nasilje kako bi difamirao sugovornika u sukobu. Javnost se polako privikava na to, to meni nije normalno. Važnije je poštuje li predsjednik države, ministri i ostali Ustav i zakon od onoga što jedan drugome govore.”

VEZANE VIJESTI

Komentirajući priopćenje admirala Hranja i komentare Milanovića rekao je:

“Za mene je ovo neprimjeren rječnik predsjednika države o predsjedniku Sabora. Ako ima nešto protiv rada predsjednika Sabora, pozivam predsjednika da iznese optužbe, a ne ovako. Nije dobro uvlačiti načelnika Glavnog stožera. U priopćenju načelnika Glavnog stožera nisam iščitao da mu je netko onemogućio odgovor. Nije dobro s prvim čovjekom Hrvatske vojske tako u javnosti govoriti.”

“Predsjednik Republike treba se držati svojih Ustavnih ovlasti, to se od njega očekuje. Nadrealno je kad kaže da se ne ulaže u vojsku, ako se ikad ulagalo, onda je to od Vlade Andreja Plenkovića. U ovom trenutku je u Saboru proračun – rast proračuna na godišnjoj razini je između 7 i 10 posto. Nije se ulagalo u sustav u vrijeme Milanovića kao danas”, dodao je.

Prokomentirao je i uvođenje covid potvrda.

“U Hrvatskoj je otvoren ogroman broj punktova za testiranje i pozivam građane da se cijepe pa im neće trebati testiranje. Gledajući brojke danas, ne samo u Hrvatskoj, visoki je četvrti val u tijeku. Uvest će se strože mjere i covid potvrde kako bi porastao broj cijepljenih”, rekao je Bačić i dodao komentirajući Hasanbegovićeve izjave da neće sudjelovati u radu Sabora:

“To je floskula. Znanost govori da i cijepljeni mogu prenositi virus, ali 10 do 20 puta manje, a isto se tiče zaraze. Ustavno je pravo zastupnika, on nema radno mjesto. Po meni on mora doći, a na građanima je da takve zastupnike kazne i sankcioniraju na izborima. G. Hasanbegović to ne radi iz uvjerenja nego parazitira na onom broju sugrađana koji misle da su covid potvrde i cijepljenje nepotrebni. On računa na njihovu potporu.”

Na pitanje nije li legitimno da i zastupnik odbije cijepljenje, rekao je:

“Ne vjerujem da u Hrvatskoj danas možemo biti slijepi pred činjenicom da je od 100 umrlih 80 necijepljenih, isto s hospitaliziranima. Ako dojam govori jedno, a matematika drugo, priklanjam se brojkama. Ustav propisuje da Sabor može ograničiti ljudska prava kad je to u interesu zaštite javnog zdravlja. Člankom 7. u Zakonu o zaštiti pučanstva dali smo ovlast Stožeru da uz nadzor Vlade i Ministarstva zdravstva donosi odluke. Nijedna odluka nije van zakona koji je donio Sabor. Kad bi se išlo u obavezno cijepljenje, onda bi to trebalo zakonom regulirati.”

“Do covid krize smo penalizirali zastupnike sa 150 kuna ako neopravdano izostanu s posla. Kad smo ušli u pandemiju, morali smo izmijeniti način rada”, dodao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare