I dalje traje čišćenje mora kod riječke Rafinerije

Vijesti 20. velj 202316:03
Goran Kovacic/PIXSELL/ILUSTRACIJA

Čišćenje mora od uljnog filma koji je tijekom vikenda uočen kod Rafinerije nafte Rijeka u Urinju, još traje, no, stanje je znatno bolje i stalno se nadzire, izjavio je u ponedjeljak riječki lučki kapetan Darko Glažar.

Glažar je rekao da je situacija danas puno bolja, naglasivši da nema istjecanja ugljikovodika. Dodao je kako plovila riječke Lučke kapetanije stalno nadziru, a dvije tvrtke čiste onečišćeno područje.

Izvijestio je i da su na tom području preventivno postavljene brane, u slučaju da u more dospije još onečišćenja pošto je riječ o kraškom terenu,.

Kod Rafinerije nafte Rijeka u Urinju u nedjelju ujutro je uočena pojava uljnog filma na površini mora, a iz Ine su priopćili da je angažirana tvrtka za njegovo uklanjanje te da se uzroci utvrđuju.

Iz Ine su jučer također naveli da se kao izgledni uzroci čine iznimno velike amplitude morskih mijena, tj. plime i oseke posljednjih dana te da se ne može isključiti ni mogućnost da je riječ o posljedičnoj pojavi nakon ovotjednog potresa na otoku Krku, odnosno promjenama podzemnih tokova u kršu.

U Ininoj Rafineriji nafte Rijeka u tijeku je projekt nadogradnje u koji Ina ulaže više od četiri milijarde kuna. Uz izgradnju novih postrojenja, od kojih je najvažnije postrojenje za obradu teških ostataka, bit će rekonstruirana i postojeća postrojenja.

Potkraj siječnja iz Ine su naveli kako radovi na projektu nadogradnje riječke Rafinerije teku prema planu, a završeno je više od 70 posto projekta koji obuhvaća projektiranje, nabavu i izgradnju postrojenja.

Rad Rafinerije je zbog radova obustavljen u studenom, a privremeni zastoj proizvodnje trajat će do travnja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.