I danas kanaderi upućeni u Bosnu i Hercegovinu

Vijesti 09. kol 202115:32
Izvor: N1

Drugi dan za redom dva Canadaira CL-415 iz sastava PP namjenski organiziranih snaga OS RH upućena su u Bosnu i Hercegovinu s ciljem gašenja požara kod Tomislavgrada

Dva aviona Canadair CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućena su drugi dana za redom, u ponedjeljak 9. kolovoza 2021. u Bosnu i Hercegovinu radi pružanja pomoći u gašenja požara sjeverozapadno od Tomislavgrada.

Canadairi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva upućeni su u Bosnu i Hercegovinu temeljem naredbe ministra obrane Marija Banožića o uporabi OSRH radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara u BiH.

Tijekom jučerašnjeg dana, protupožarni avioni Canadair CL-415 prilikom gašenja požara u Bosni i Hercegovini na požarištu Grabovica – Tomislavgrad ostvarili su 69 letova u trajanju od 7 sati i 15 minuta, pri čemu je izbačeno 396 tona vode i utrošeno 6.534 litara goriva.

Podsjećamo, člankom 56. stavkom 6. Zakona o obrani propisana je ovlast Vlade da, uz suglasnost Predsjednika Republike Hrvatske, godišnjom odlukom odobri prelazak granice Republike Hrvatske Oružanim snagama radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite. U skladu s navedenim, Vlada je na sjednici 25. ožujka 2021. donijela Odluku o prelasku granice Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2021. godini. Navedenom Odlukom odobrava se prelazak granice Republike Hrvatske Oružanim snagama RH radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2021. godini. Za izvršenje zadaća odobrava se korištenje zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar