I danas moguće povišene vrijednosti prizemnog ozona u Zagrebu

Vijesti 09. srp 202109:28 > 09:30 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL/ilustracija

Nakon što je Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada jučer objavio prekoračenje praga obavješćivanja od 180 mikrograma po metru kubnom, za prizemni ozon, na postaji Ksaverska cesta u Zagrebu, provjerili smo kako jutros stoje svari.

Prema riječima dr.Pehnec, prag obavješćivanja trenutačno nije prekoračen, no vrlo lako je moguće da se to dogodi u nastavku dana, kao što je bio slučaj jučer. Radi se o nevalidiranim podacima, no moraju se objaviti u slučaju prekoračenja pragova prema Uredbi o graničnim vrijednostima onečišćujućh tvari u zraku.

VEZANA VIJEST

Nema razloga za paniku, poručuje dr. Pehnec, ali osjetljive skupine ljudi trebale bi se pripaziti, najbolje je biti u zatvorenom.

Povećana koncentracija prizemnog ozona obično se javlja u periodu ljetnih mjeseci. Na porast koncentracija utječe intenzitet sunčevog zračenja, ali i prisutnost ostalih tvari u zraku, poput dušikovih oksida, hlapivih ugljikovodika, ugljikovog monoksida, koji u gradu Zagrebu dobrim dijelom potječu iz prometa.

Ozon, osim što može imati štetno djelovanje na zdravlje i okoliš, ujedno je i pokazatelj fotokemijskog onečišćenja zraka.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!